В организацията за изборите зад граница се сблъскахме с някои трудности и препятствия. Голям проблем остават сроковете, предвидени в Изборния кодекс. Вече се вижда, че те не са достатъчни. Трудности срещаме със сроковете за назначаване на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме машините за гласуване, заяви секретарят на МВнР Иван Кондов на брифинг по повод изборите за Народно събрание и президент в неделя.Кондов посочи, че МВнР е поискало машините за гласуване 25 дни по-рано, но ги получили едва осем дни преди изборите - миналата събота. "Това е наистина много късно. Веднага започнахме работа, част от машините изпратихме през същия ден. Друга част тръгна в неделя, в понеделник. Тези кратки срокове са много притеснителни", предупреди Кондов.Той каза, че се надява всички секции да получат устройствата.Кондов подчерта, че е нямало обучение на членовете на секционните комисии. Проблем били и методическите указания, които излезли „твърде късно”. „За секциите в чужбина с хартиено гласуване излязоха миналата седмица. В тези с машинно - бяха приети едва вчера”, поясни той.Той засегна и проблема с коронавируса. „Наложи се да сменим над 40 души, които командироваме оттук. Дадоха положителни PCR тестове или се оказа, че са били контактни. Налагаше се в последния момент да ги сменим”, допълни Кондов.

Бюлетините са изпратени, а машините са пристигнали на много места

"Осигурили сме помещенията, осигурили сме технически средства, бюлетините са изпратени, машините на много места са пристигнали. Първият кръг от изборите ще се проведат в една спокойна обстановка. Осигурили сме възможността за един честен и демократичен вот", съобщи Иван КондовУстройствата за гласуване в чужбина са общо 416, разпределени в 208 секции. Общо разкритите секции за вота зад граница са 751 в 68 държави.

Над 4 000 души са членове на СИК в чужбина

Над 4 хиляди души са членове на секционните избирателни комисии зад граница, близо 3 хиляди от тях са представители на нашите съграждани, които живеят в чужбина.

Гласуването по пощата ще е "един скок в организацията"

"Голям проблем остават сроковете, предвидени в Изборния кодекс, създаден когато в чужбина е имало много по-малко българи в чужбина", допълни Кондов."Изправени сме пред огромен брой секции, стотици хора, които трябва да изпратим оттук, огромен брой изборни книжа и вече се вижда как сроковете, предвидени в ИК не са достатъчни. Трудности срещаме със сроковете за назначаване на членовете на СИК. Много късно се назначават представителите на партиите. Късно получихме и машините за гласуване. Въобще всички срокове са много кратки, при утроен, може би учетворен обем на работа. Същите хора правят много повече за същото време", допълни Кондов.Най-доброто решение на проблема е следващото Народно събрание да приеме гласуване по пощата, което наистина ще бъде "един скок в организацията", посочват от външно министерство.