"България в исторически план е доказала своята толерантност към различните етноси и непримиримостта си към дискриминацията и езика на омразата. Във връзка с това, всякакви действия, които биха могли да бъдат разчетени като символи, свързани с тоталитарни режими, са неприемливи. Призоваваме за дух на общоевропейско разбирателство и зачитане на основните европейски ценности."
Това се посочва в позиция на българското министерство на външните работи по повод нацисткия поздрав на Ангел Джамбазки в Европейския парламент.
Председателят на ЕП Роберта Мецола започна процедура срещу Джамбазки, след като той бе уловен да прави нацистки поздрав в пленарната зала в Страсбург.
Мецола заяви, че подобно поведение е недопустимо където и да било и подобен жест е част от най-тъмната част на историята ни, информира БНР.
Инцидентът се случи след негово изказване на дебата за върховенството на закона в сряда след решението на Съда на ЕС, което позволява на Комисията да орязва средства на страните-членки, които го нарушават.
Самият Джамбазки отхвърля обвиненията и твърди, че колегите си в „либерални клевети“. Той завява, че жестът му просто бил знак за довиждане.