Ракетата на НАСА Space Launch System, чийто тест се провали в четвъртък заради теч на водород, бе транспортирана за ремонт. Това отлага възможната дата за изстрелване към Луната за края на това лято, предаде АФП. Мисията трябва да бъде без екипаж.

От 1 април насам космическата агенция неуспешно се опитва да проведе ключов тест зареждане на течно гориво. Заради дефектен клапан, обаче, при теста имаше изтичане на водород. Ракетата е висока 98 метра.

Преди неуспешния тест беше планиран и друг през май.

Следващите прозорци за стартиране на ракетата са през юли и август. Те зависят от фактори като позициите на Земята и Луната, както и от това колко дълго ще трябва да лети ракетата при затъмнение, тъй като се захранва от Слънцето.

Закъснението на ракетата Artemis-1 ще има и последващ ефект върху следващите мисии - Artemis-2, първият тестов полет без екипаж около Луната, и Artemis-3, който ще отведе екип до тъмната част на Луната.

НАСА планира да изгради постоянна станция на Луната, за да я използва като полигон за технологии, необходими за мисия на Марс. Тя пък е предвидена за 2030-те години.