Канадската медицинска асоциация призовава за нов локдаун в Алберта и Саскачеван, за да се защитят техните „разпадащи се“ здравни системи.
И двете западни провинции поставят рекорди за брой приети в болница с COVID-19, като капацитетът на интензивните отделения е малък.
Д -р Катрин Смарт, президент на Националната асоциация, призовава федералните и провинциалните правителства да предприемат незабавни действия. Асоциацията призовава за кратки, контролирани локдауни, често наричани „пожарогасители“ или „прекъсвачи“, които биха затворили училища и несъществени предприятия.
Тя освен това поиска задължителни ваксинации в здравните заведения и увеличаване на мобилността на здравните работници и капацитета за интензивно лечение между провинциите.
Смарт каза, че е време за "смели действия" и политиката трябва да бъде оставена настрана, за да позволи сътрудничество между нивата на управление. „Сега сме свидетели на безпрецедентна криза в здравеопазването в Алберта и Саскачеван-а пациентите и здравните работници са подложени на необясними избори и последици“, се казва в нейно изявление в сряда. „Ранното облекчаване на мерките за обществено здраве остави след себе си две разпадащи се здравни системи и ужасните реалности вече са пред очите. Това, което се случва, е толкова сърцераздирателно, колкото и предотвратимо. Сега сме в ситуация, в която всичко е на ръка за справяне с кризисното състояние."