Лидерите на Евросъюза дадоха на британския премиер Тереза Мей нов краен срок за Брекзит - 31 октомври, което е с четири месеца повече от отсрочката, която самата Мей поиска от Брюксел - 30 юни.  "ЕС27 и Великобритания договориха гъвкаво удължаване до 31 октомври", съобщи в туит председателят на Европейския съвет Доналд Туск след осемчасови преговори. Това означава допълнителни шест месеца, през които Великобритания да намери най-доброто възможно решение, допълни Туск. Това стана ден преди датата, на която Великобритания трябваше да напусне блока без споразумение за бъдещите им отношения - 12 април. Обединеното кралство все още може да напусне по-рано, ако Мей си осигури парламентарна подкрепа за сделката за Брекзит, или може да коригира това, което иска от бъдещ търговски пакт.  Доналд Туск допълни, че "до края на този период Великобритания ще има и възможността изцяло да отмени Брекзит". Тереза Мей обаче  настоя, че може да подсигури сделката и да напусне Евросъюца, преди британците да трябва да гласуват в изборите за Европейски парламент на 23-26 май - условие Великобритания да остане член на ЕС и след 1 юни според договорката. Голяма част от европейските лидери искаха по-голямо удължаване - до края на годината или дори до март 2020 г. ,но френският президент Еманюел Макрон се е противопоставил по време на срещата. Неговата съпротива е наложила да се направи компромис. Френският президент се съмнява в способността на британския премиер да убеди парламента да подкрепи сделката й. Според него по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците, посочва европейски източник. Според други още по-голямо удължаване би могло да накара поддръжници на Брекзит, критични към Мей, да подкрепят сделката й от страх, че процесът на напускане може да бъде блокиран. Премиерът Бойко Борисов коментира, че България подкрепя предоставянето на по-дълга отсрочка за излизането на Великобритания от ЕС."Аз съм да се удължи срокът, но трябва да имаме всички тези гаранции, иначе може да стане голям хаос. Най-добре да се даде дълъг срок - година, година и половина, и през това време да се работи", заяви Борисов.

Коментатори отбелязаха, че напускането на ЕС в полунощ на 31 октомври - Хелоуин, би съвпаднало с края на мандата на сегашната Еврокомисия.   На редовната си среща на 20-21 юни евролидерите ще направят нова оценка на ситуацията. Дотогава е възможно Великобритания да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия.  За да остане страната член на ЕС и след юни, Мей се е съгласила да организира избори за Европарламент. А по време на дадената отсрочка Обединеното кралство ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения, заяви британският премиер. По думите на германския канцлер Ангела Меркел, Великобритания се нуждае от отлагане на Брекзит, за да се избегне хаотично напускане на Евросъюза. Според нея срещата е потвърдила единството на ЕС в състав 27 страни. 

Президентът Доналд Тръмп пък съжали Лондон заради суровото отношение на ЕС към Великобритания, часове след като лидерите на Евросъюза и британският премиер Тереза Мей се договориха за удължаване срока за Брекзит. "Много лошо, че Европейският съюз е толкова суров към Обединеното кралство и Брекзит", написа Тръмп в туит.  Той освен това обвини Евросъюза, че е "брутален търговски партньор на САЩ, което ще се промени". "Понякога в живота трябва да оставите хората да дишат, преди всичко да ви се върне", допълни Тръмп..