Общо 50 животински вида правят “грандиозно” завръщане на Стария континент. Сред тях са евразийския бобър, европейския бизон, евразийската кафява мечка, сивия вълк, сивия тюлен, гърбатия кит, белоопашатия орел.
Докладът за завръщането на дивата природа, поръчан от природозащитната организация Rewilding Europe и изготвен от Лондонското зоологическо дружество, BirdLife International и Европейския съвет за преброяване на птиците, подчертава завърналите се в Европа видове през последните 40 до 50 години, изследва причините и дава перспектива за възстановяването на дивата природа на Европа. “Много видове се завърнаха грандиозно в Европа през последните четири десетилетия, доказвайки, че дивата природа е издръжлива и може да се възстанови, ако условията са подходящи”, пишат авторите в документа, цитирани от National Geographic.

Вълците са един от най-емблематичните видове, чиито популации се възраждат.

В края на XVIII век те изобилстват в цяла Европа, но през XX век са доведени до ръба на изчезването, след като хората променят местообитанията им и ги подлагат на усилено преследване. Днес те отново се завръщат в много райони на континента, където хората допускат тяхното присъствие. Между 1965 и 2016 г. броят им се е увеличил с близо 1800%, се казва в доклада. Тези оптимистични резултати до голяма степен се дължат на забраните за лов, както и на целенасочените усилия за повторно въвеждане на видове и възстановяване на местообитания. Хората изиграват решаваща роля в създаването на подходящи условия, улесняващи възстановяването на местообитанията и повторното въвеждане на видове. Но също така, анализът показва, че завръщането на дивата природа в Европа е неравномерно, а някои видове, като евразийската видра и черния лешояд, показват свивания на ареала. Почти една на всеки осем птици и около един на всеки пет бозайници все още остават застрашени от изчезване на континента. “Гледайки към бъдещето е изключително важно да разберем защо някои видове европейски диви животни се справят добре, ако искаме да дадем на всички най-добрата възможност да се възстановят и да се адаптират към външни фактори като изменението на климата.”

Животни като мечките и вълците често се приемат като заплаха за хората.

Те са част от фолклора от хиляди години, злодеи, които разкъсват овце и пастири. Но повторното въвеждане и защитата на тези уязвими видове далеч надхвърлят заплахите, тъй като подобрява здравето на цялата екосистема. „Например, сивите вълци в Беловежката гора в Полша (най-големият остатък от първичната равнинна гора), контролират разпространението на елени и диви свине. От своя страна това може да повиши възстановяването на дърветата на тези места“, се казва в доклада. „Нашата надежда е, че този доклад ще засили посланието, че макар да може да бъде сложно, възстановяването и съвместното съществуване с дивата природа е не само възможно, но и от съществено значение за здравето на нашата планета“, казва Софи Леджър, водещ автор на доклада. Европейският съюз предлага финансиране за превантивни мерки като огради и кучета за охрана на добитък, както и пълно обезщетение на фермери в държавите членки за изгубен добитък поради хищничество на вълци.