Министерството на здравеопазването е в процедура по пряко договаряне на шест медицински хеликоптера с италианската компания "Леонардо".

Фирмата беше кандидатствала

"Леонардо" беше и единствен участник. Поръчката обаче беше прекратена през ноември миналата година, тъй като офертата надвишаваше максимално допустимата.Причината за това бяха заложени нереалистично високи изисквания на твърде ниска цена. Определената от държавата прогнозна стойност беше 102 589 827 лв. без ДДС, а италианската компания "Леонардо" я превиши. От фирмата подадоха оферта на стойност 123 363 956 лв. без ДДС. Сега в процедурата по пряко договаряне МЗ залага дори още по-висока прогнозна стойност от 135 593 113 без ДДС.Законът за обществените поръчки (ЗОП) допуска пряко договаряне с определени фирми, когато преди това процедурата за възлагане чрез публично състезание е била прекратена поради липса на оферти или са подадени неподходящи оферти и когато първоначално обявените условия не са съществено променени.С отказа да обяви нова обществена поръчка МЗ печели време, но в същото време обрича изграждането на спешната медицинска помощ по въздух (HEMS) да бъде възложено при липсата на конкуренция, пише Mediapool. По информация на медията интерес към прекратената поръчка е имало и от "Eърбъс", но в крайна сметка компанията не е подала оферта, тъй като е счела заложените изисквания за неизгодни и неизпълними.

Процедурата по пряко договаряне

с "Леонардо" ще продължи до 18 януари.Запазва се първоначалният график от прекратената обществена поръчка, а именно: до 01.09.2023 г. да бъде доставено общото оборудване за всички хеликоптери, а до 01.12.2023 г. да бъде извършена доставката на първия хеликоптер. Следващите машини трябва да пристигнат през интервал от около половин година както следва: до 30.06.2024 г. втората; до 31.12.2024 г. третата, до 30.06.2025 г. четвъртата, до 31.12.2025 г. шестата и до 30.04.2026 г. шестата. От документацията на прекратената поръчка се видя, обаче, че "Леонардо" имат възражения към този график. Според "Леонардо" осигуряването на първия хеликоптер до края на 2023 г. ще бъде предизвикателство заради проблеми с доставките на някои от компонентите.

Освен това, неясен

е въпросът с лицензирането на оператор за медицинския авиотранспорт. В края на миналата година и обществената поръчка за наем на хеликоптер за целите на лицензирането пропадна, а сега е в ход нова поръчка. Тя е обявена от специално създаденото от правителството на Кирил Петков държавно дружество "България хели мед сървиз", което трябваше да бъде българският оператор за медицинския авиотранспорт. В последните дни на миналата година, обаче, служебното правителство пусна за обществено обсъждане проект на постановление за закриване на "България хели мед сървиз". Идеята на служебния кабинет е задачата да бъде поверена на Държавния авиационен оператор, който има техническия и човешки потенциал да гарантира безопасността и сигурността на изпълняваните полети.Срокът на обсъждането е до 23 януари, а крайният срок за подаването на оферти по обявената от "България хели мед сървиз" поръчка е 16 януари. За момента не е ясно дали ще се яви кандидат и как ще бъде направен преходът в предаването на дейността между "България хели мед сървиз" и Държавния авиационен оператор, като тази промяна може да генерира допълнително забавяне.Новата поръчка за наем на медицински хеликоптер е на същата стойност като преди 1 756 004 евро. При прекратяването на първата поръчка директорът на "България хели мед сървиз" обясни, че има интерес към нея, но за доставката на малко по-стар хеликоптер отколкото първоначално е заложено.