Министерството на правосъдието заяви в четвъртък, че няма да попречи на повдигането на обвинения срещу президента Тръмп за евентуалната му роля в подстрекателството на тълпата, която нахлу в Капитолия. „Разглеждаме всички действащи лица, а не само хората, които са влезли в сградата“, каза Майкъл Шъруин, прокурор във Вашингтон, пред репортери. На въпрос дали това ще включва и Тръмп, който подстрекаваше поддръжниците си по време на митинг близо до Белия дом, казвайки им, че никога не могат да „върнат страната си със слабост“. http://gty.im/1230457905 Тласкани от неоснователните твърдения на президента за изборни нередности, протестиращите се бяха събрали, за да демонстрират срещу сертифицирането на Конгреса за победата на Електоралния колеж на Джоузеф Р. Байдън-младши и се преместиха пред Капитолия след президентския митинг. Шъруин каза, че стои зад изявлението си. „Разглеждаме всички участници“, каза той. „Ако доказателствата отговарят на елементите на престъпление, те ще бъдат обвинени.“ Неговите коментари бяха извънредно позоваване на върховенството на закона срещу президент, който разчиташе на Министерството на правосъдието да продължи напред и дойдоха в момент, когато бивши служители на Тръмп осъдиха действията му.

Бивши служители на кабинета, включително секретарят по отбраната Джим Матис и главният прокурор Уилям П. Бар, някога един от най-важните защитници на президента, го обвиниха за насилието в сряда. Няколко служители подадоха оставки и дори някои републикански конгресмени заявиха, че Тръмп е прекалил. Министерството на правосъдието обикновено твърди, че действащите президенти не могат да бъдат обвинени в престъпление, но тази защита обхваща Тръмп само още 13 дни. Байдън, който заяви, че няма апетит да разследва и преследва администрацията на Тръмп, недвусмислено го обвини в "опит да използва тълпа, за да заглуши гласовете на близо 160 милиона американци", гласували на президентските избори. Той каза, че Тръмп се е отнасял към Бар и Министерството на правосъдието „като към негов личен адвокат, а отделът като към негова лична адвокатска кантора“, а бъдещият правосъден министър Мерик Б. Гарланд, трябва да възстанови върховенството на закона. „За нас няма по-важно място да свършим тази работа от Министерството на правосъдието, което е толкова политизирано“, каза г-н Байдън. „Трябва да възстановим честта, почтеността и независимостта на Министерството на правосъдието в тази нация, която е толкова силно увредена.“ Министерството на правосъдието е изправено пред страховитата задача да преследва голям брой хора, които са проникнали в Капитолия, тъй като американската прокуратура във Вашингтон действа като главен прокурор на окръг Колумбия. http://gty.im/1230468080

Шъруин съобщи, че неговите прокурори и Градското полицейско управление в града работят денонощно за идентифициране и арестуване на заподозрените. Той се оплака, че работата им е била затруднена, тъй като  полицията на Капитолия не е задържала по-голямата част от бунтовниците, нахлули в сградата.
„Сценарият затрудни работата ни“, каза Шъруин, отбелязвайки, че полицията и ФБР агенти сега трябва да разчитат на публикации в социалните медии и видеозаписи, за да идентифицират заподозрените.
„Това прави нещата предизвикателни.“
Той каза, че полицията на Капитолия не е обяснила защо арестува само 14 души, а е пуснала други стотици спокойно да излязат от сградата.
Шефът на полицията в Капитолия Стивън Сунд подаде оставка в четвъртък на фона на въпроси относно провала на силите да защити сградата.
Общо прокурорите са завели 40 дела в Висшия съд по обвинения, включително незаконно влизане, нападение и носене на огнестрелно оръжие, и са се подготвяли да подадат жалби за 15 федерални наказателни дела, всички свързани с нахлуването на Капитолия, включително неразрешено влизане, незаконно притежание на огнестрелно оръжие и кражба на имущество.