Министерството на правосъдието официално поиска от Върховния съд да се намеси е да блокира противоречивия закон на Тексас, който забранява повечето аборти след шестата седмица от бременността.

Законът е „видимо противоконституционен“ и разрешаването да остане в сила ще „причини нарастващи необратими травми на хиляди тексаски жени, на които ще бъде отказано тяхна конституционно прави“ - твърди министерството.

Съдът поиска отговор от Тексас до вторник следобед.

В допълнение министерството поиска от съда да се съгласи да изслужа устни аргументи в тази сесия и да реши дали законът въобще може да издържи на атаки в съда. Ако Върховният съд се съгласи, това ще повиши мизата в противопоставянето и ще доближи казуса до окончателно разрешаване до края на юни.

Съдиите освен това ще могат да оценят аргументите спокойно, а не в извънредна и напрегната обстановка.

През септември съдът разреши законът да остане в сила , но със сериозно разделение в мненията на магистратите. Това бе част от неговия „извънреден“ график, нарича още „сенчест график“, заради което заваляха критики, че върховните съдии са действали прибързано, без да се възползват от възможността да бъдат напълно запознати с проблема.

При нормални обстоятелства върховните съдии избягват да добавят случаи към регистъра си, преди те да са минали през нормалния съдебен процес.

Докато разглеждат случая, магистратите ще се запознаят по-подробно с отражението на закона върху жените и клиниките през последните 6 седмици. В клетвени декларации предлагащите услуги за аборт разкриващ какъв смразяващ ефект има законът върху болничния персонал, кой бил „обхванат от страх и нестабилност“. Медиците имали притеснения, че дори и аборти, проведени в съответствие със закона, може да им навлекат съдебни дела.

Не е ясно дали правителството ще надделее при разглеждането на въпроса във Върховния съд, където консервативните съдии са мнозинство.