Консервативният щат Мисури в Средния Запад стана първият щат в САЩ, който забрани абортите, часове след като Върховният съд отмени десетилетия на конституционна защита на процедурата. Скоро след това дойде новината, че както се очакваше, същото се случва и в Тексас.

"Мисури току-що стана първият щат в страната, който ефективно сложи край на абортите", заяви главният прокурор на щата Ерик Шмит в Twitter. "Това е знаменателен ден за неприкосновеността на живота."

Скоро след решението на Върховния съд главният прокурор на Тексас Кен Пакстън също обяви, че абортите в щата вече са незаконни.

Тексас е сред щатите, които преди това приеха така наречените "условни закони" - мерки, които трябва да влязат в сила веднага след като Върховният съд отмени федералните гаранции за правото на аборт.

"В продължение на половин век американците трябваше да живеят под диктата на едно незаконно, противоконституционно и произволно решение на Върховния съд", изтъкна главният прокурор на Тексас. „Но това вече е минало. Днес въпросът за абортите отново е в ръцете на щатите. А Тексас вече е отговорил на този въпрос: абортите тук са незаконни."

Освен това Пакстън обяви петък, 24 юни, за почивен ден за служителите си на фона на очакваните протести във връзка с решението на Върховния съд относно абортите.

По-рано в петък Върховният съд на САЩ сложи край на правото на аборт в сеизмично решение, което разруши половинвековната конституционна защита по един от най-размирните и ожесточени въпроси в американския политически живот.

Съдът, доминиран от консерваторите, отмени знаковото решение "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което запазваше правото на жената на аборт, и заяви, че отделните щати могат сами да разрешават или забраняват процедурата.