Правото на аборт и крайните ограничения на абортите, наложени в няколко щата, са сред основните теми, вълнуващи обществеността в САЩ, като противопоставянето вече е стигнало да Върховния съд. Нова анкета показва, че огромната мнозинство от американците поддържат позоваването на съдебното решението по случая което гарантира правото на аборт. Мнозинството освен това е против затрудненията, поставяни пред клиниките, предлагащи аборти, и смята, че решението за аборт принадлежи на жената и нейния лекар, а не на законодателите.

Roe v. Wade е решение на Върховни съд на САЩ от 1973 година, според което Конституцията на страната защитава правото на аборт на жените. То е основополагащо при разглеждането на дела, свързани с това право и противниците на абортите имат като най-важна цел преразглеждането на това решените от върховните съдии.

60% от американците смятат, че Roe v. Wade трябва да остане в сила, докато само 27% са на мнение, че трябва да падне, показва съвместно извършено допитване на Post. Подкрепата е стабилна сред всички възрастови и расови групи и сред хората с различен образователен ценз.Мнозинството подкрепя решението дори в 26-ти щата, в които би се приложила някаква форма на законова рестрикция на абортите, ако то бъде отменено.Извън дискусията „за“ и „против“ Roe v. Wade , 58% анкетираните се противопоставят на налагането на щатски закони, затрудняващи работата на клиниките за аборти, а само 36% ги одобряват.Най-ревностната подкрепа за клиниките срещу крайната подкрепа за рестрикциите са в съотношение 45% срещу 26%.Две трети от американците смятат, че Върховният съд трябва да анулира закона в Тексас, който дава възможност граждани да съдят помагачите на извършването на аборт. На това мнение са и една трета от хората, които иначе одобряват някакви ограничения за абортите.По отношение на решението за аборт смазващо мнозинство от американците (75%) смятат, че то принадлежи на жената и нейния лекар, а не на законодателните институции. Това становище е разпространено сред анкетираните от целия политически спектър, дори сред консервативните републиканци и белите протестанти.Въпреки че Roe v. Wade е подлагано на изпитания през годините, то преживява една от най-силните атаки и има реален шанс в следващите няколко години да бъда отменено, смятат анализатори. Независимо обаче, че съдбата на решението е мъглява, то без съмнение има голяма подкрепа в обществото през годините. Между 2005 и 2010 година допитвания за това е имало по различни случаи и резултатите са в рамките на 59-65% одобрение.