Докато новите случаи на коронавирус продължават да нарастват в цялата страна, здравните служители се обръщат към помощта на мобилните телефони, за да помогнат за забавяне на разпространението на инфекцията. Благодарение на технологията, достъпна на телефони Apple и Google, вече можете да получавате известия в някои щати, ако сте били близо до някой, който по-късно е получил положителен тест за COVID-19. Сигналите идват чрез приложенията на държавния здравен отдел, които използват технологията Bluetooth, за да открият кога вие (или по-точно вашият телефон) сте в близък контакт с телефона на заразеното лице. Въпреки че тези приложения не могат да ви пазят в безопасност - те ви уведомяват едва след като сте били изложени - те могат да попречат на други да се заразят, ако вземете предпазни мерки, като самокарантиниране, след получаване на сигнал. http://gty.im/1286865059 Милиони хора вече се регистрират, въпреки че тези приложения все още не са налични в много щати. Здравните служители смятат, че сигналите могат да бъдат особено полезни в случаите, когато заразено лице е било в контакт с непознати - например в автобус, влак или на касата - които иначе не биха знаели, че са били изложени.

Устройствата iPhone и Android съдържат постоянно променящи се анонимни кодове, които се свързват с близките телефони чрез Bluetooth - процес, който започва, след като потребителят реши, че иска да получава известията.
За да бъдат ефективни известията за експозиция, потребителите на Android трябва да включат Bluetooth и да изтеглят приложението за уведомяване COVID-19 за щата си.
Когато някой, който използва приложението, е положителен за коронавирус, той ще получи ПИН от здравен служител, за да влезе в телефона си.
http://gty.im/1228693022
Всеки друг телефон, който е бил наблизо през предходните две седмици - обикновено в рамките на по-малко от два метра, в продължение на поне 15 минути - ще получи предупреждение, казващо на потребителя да се постави под карантина и да уведоми здравен служител.
Приложенията оценяват риска по силата на Bluetooth сигнала (колко близо сте били до другия човек) и продължителността на контакта ви с него.
До момента най-малко 15 щата участват в тази система за уведомяване за експозиция на COVID-19.
Те включват Алабама, Колорадо, Кънектикът, Делауеър, Мичиган, Минесота, Мериленд, Невада, Ню Джърси, Ню Йорк, Северна Каролина, Северна Дакота, Пенсилвания, Вирджиния, Уайоминг и столицата на страната, Вашингтон, окръг Колумбия. Някои щати съобщиха за многобройни регистрации в рамките на седмици след стартирането на програмата.
Мериленд стартира своята система за уведомяване на 10 ноември и повече от 1 милион души вече са се регистрирали, каза Чарли Гишлар, говорител на щатския здравен департамент.
Той описа приложението като „допълнение към традиционното проследяване на контакти и друг инструмент в инструментариума“ за борба с коронавирусните инфекции.
Колорадо, където случаите на коронавирус и хоспитализациите нараснаха през последните седмици, също видяха повече от 1 милион души да се регистрират за сигнали, откакто системата стартира на 25 октомври.
Щатът е една от няколкото провеждащи масивни кампании за обучение на жителите за тяхната услуга за известяване.
„Намираме се във ключов момент в тази пандемия и избирането на тази услуга помага да запазим безопасност на семействата и общностите и да управляваме икономиката си“, заяви в изявление губернаторът на Колорадо Джаред Полис.
Други щати, включително Калифорния и Орегон, стартираха пилотни програми, но техните системи за уведомяване все още не са достъпни за всички.
Анонимна ли е информацията от приложенията? Експертите казват, че е така.
Приложенията не събират данни за потребителите или техните местоположения и няма начин да се свържат диагнозите и предупрежденията на COVID с имена и самоличности на телефони, каза Гишлар.
За разлика от предишна система за уведомяване, широко рекламирана в началото на пандемията, която използва GPS, която проследява местоположението на човек, Bluetooth системата помага да се запази поверителността и анонимността сред потребителите.
„Фактът, че те използват Bluetooth, за да отказват сигнали от други телефони в близост до вас, за разлика от проследяването на вашето местоположение, ги прави по-малко инвазивни и хората не трябва да се притесняват, че местоположението им се проследява - не е“, каза Стив Уотърс, основател на Contrace Public Health Corps, който предоставя насоки за проследяването на контакти COVID-19.
„Процесът е изцяло анонимен и не събира никаква лична информация, адресирайки опасенията относно поверителността на по-ранни приложения за проследяване на контакти.“
http://gty.im/1229615896
По-ранни версии, които предизвикаха опасения относно поверителността, бяха създадени от трети страни разработчици. Тази технология за предупреждение за уведомяване за коронавирус е предоставена от Apple и Google и потребителите могат да се откажат от използването й по всяко време, каза Гишлар.
Колкото повече хора се регистрират за сигналите, толкова по-ефективни са те. В момента само малък процент от около 100 милиона американци, които живеят в 15-те щата, използват приложенията.
Но здравните служители казват, че дори тези минимални цифри имат значение. В Колорадо служители цитираха проучвания, които показват, че дори 15% използване на технологии за уведомяване за експозиция води до значително намаляване на коронавирусните инфекции и смъртните случаи.
Според властите в щата използването на тяхното приложение вече е 17%.
Някои държави са се групирали, за да разрешат изскачащи известия през държавни линии, според Тони Анскомб, глобален експерт за компания за интернет сигурност ESET. Това е особено важно на места в близост до държавни граници, където хората работят в една държава, а живеят в друга.
Например Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания и Делауеър са създали регионален алианс, който използва подобна система, която позволява на приложенията им да работят през щатски линии, каза Анскомб.
Системата за предупреждение е създадена да допълни традиционното проследяване на контактите, а не да работи сама. Но технологията носи своя набор от предизвикателства. Като начало системата за уведомяване работи само на телефони на Google и Apple, които са на по-малко от пет години, каза Анскомб.
Не всеки има по-нов смартфон и само малък процент от тези, които използват, използват системата за уведомяване. Освен това тя не е въведена във всички щати.
По-ранната, базирана на GPS система за уведомяване предизвика недоволство сред защитниците на поверителността и създаде скептицизъм относно проследяването на контактите като цяло, каза Уотърс. "Щатите се нуждаят от допълнително финансиране, засегнато в момента в Конгреса, за да помогнат в борбата с дезинформацията и да увеличат приемането на този критичен инструмент в битката срещу COVID", каза Уотърс.
Пандемията на коронавируса също се превърна в политически проблем, като някои американци го приемат по-малко сериозно от други. Поради тази причина, каза Уотърс, някои също не са склонни да използват приложения за експозиция на COVID.