Иран се стреми да разшири доставките на модерни оръжия за Русия, заяви ръководителят на израелската шпионска агенция МОСАД, на когото се позовават местни медии. Предупреждението на Дейвид Барнеа дойде, след като по-рано този месец САЩ изразиха тревога от „пълномащабно партньорство в отбраната“ между Техеран и Москва, която нахлу в Украйна през февруари. През ноември Техеран призна, че е изпратил безпилотници на Русия, но настоя, че те са били доставени преди инвазията.

„Предупреждаваме за бъдещите намерения на Иран, които те се опитват да запазят в тайна, да задълбочат и разширят доставките на модерни оръжия за Русия, да разширят проекта за обогатяване на уран и да засилят атаките си срещу приятелски мюсюлмански страни в региона“, каза Барнеа цитиран на церемония за еврейския празник Ханука.

В края на октомври израелският президент Исак Херцог посочи, че е споделил с Вашингтон информация, която според израелското разузнаване показва използването на ирански дронове във войната в Украйна. На 9 декември Вашингтон съобщи за мащабни отношения между Иран и Русия, включващи въоръжения като хеликоптери и бойни самолети, както и дронове, като последните предизвикаха нови санкции на САЩ.

Пратеникът на Москва в ООН Василий Небензя отговори в Съвета за сигурност, че руският военно-промишлен комплекс „не се нуждае от ничия помощ“ и обвиненията за използването на донове са били опровергани многократно.

Миналата седмица британският външен министър Джеймс Клевърли заяви, че режимът в Техеран, който е свидетел на няколкомесечни граждански протести, "сключва мръсни сделки" с Москва "в отчаян опит да оцелее". Произведените в Иран безпилотни самолети, доставени на Русия, са изиграли "централна роля" в атаките срещу цивилни цели в Украйна, каза Британската служба за външна общност и развитие.

Иранското министерството на външните работи заяви, че няма да "търси разрешение от никого" за разширяване на отношенията с Русия. „Сътрудничеството между Иран и Русия в различни области, включително в отбраната, се разширява в рамките на общите интереси... и не е срещу никоя трета страна“, каза говорителят на МВнР Насър Канани.

Иран и Израел от години водят война в сянка. Израел обвинява Иран, че иска да се сдобие с ядрено оръжие, което Техеран отрича.