Военното министерство се отказа от съмнителната поръчка за доставка на храни и напитки за армията за 12 млн. лв. Решението е взето в последния момент на заседанието на служебния кабинет в сряда.

Оттеглянето на решението

след публикация на "Сега" и дадено становище от Агенцията за обществените поръчки, че сключването на договор по този ред би влязло в сблъсък със закона.Медията писа, че армията у нас от години е без сключен договор за доставка на храни и напитки след серия от провалени обществени поръчки. Заради многото провалени процедури, съпътствани постоянно от скандали, в закона за отбраната и въоръжените сили бе допуснато вместо храна военнослужещите да получават левовата равностойност на полагаемото се. Войната в Украйна направи тази схема проблемна заради нуждата от провеждане на много повече учения. В такава ситуация заместването на полагаемите се храни с паричната им себестойност не работи.

Военният министър,

Драгомир Заков, за да реши проблема е започнал процедура по директно договаряне с големи хранителни вериги без публична процедура по реда на ЗОП. МО е оправдало разговорите с точно определени компании със съществуваща в закона възможност общият ред да не се прилага при наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната. Според МО такъв основен интерес е налице, защото липсата на храна създава риск армията да изпълнява половинчато възложените и задачи. Така са проведени разговори с четири големи хранителни вериги - "Лидл България", "Билла България", "Кауфланд България" и "МЕТРО Кеш енд Кери България".

Три от компаниите отказват,

обяснявайки, че нямат капацитет за подобни доставки и остава само един кандидат-изпълнител, който е избран да изпълни договор на стойност 12 млн. лв. за 12 месеца. В проекторешението за избора се изтъква, че компанията "МЕТРО Кеш енд Кери" разполага със собствен транспорт."Сега" писа, че тази процедура поражда серия от въпроси - както за избраните законови основания за провеждането и, така и за решението да се канят големи хранителни вериги без логистика за доставки. Юридическите проблеми с процедурата са потвърдени и от Агенцията за обществени поръчки. От АОП са дали становище, от което става ясно, че позоваването на основен интерес за сигурността на страната е изключително обстоятелство, което в случая не съществува. Освен това, МО е следвало да приложи някоя от процедурите за договаряне в ЗОП при ситуации на спешност, се казва в становището.Към момента няма яснота какво решение ще вземе военното министерство занапред, но настоящото предложение за възлагане на този договор е оттеглено.