След като преди дни стана ясно, че високопоставени служители на руския парламент говорят сериозно за експерименти, превърнали украински войници в мутирали чудовища и машини за убиване, в четвъртък последваха нови руски предупреждения. Те дойдоха от генерал-полковник Михаил Мизинцев, ръководител на руския Национален център за управление на отбраната, който на брифинг съобщи, че членове на украинските въоръжени сили (ВСУ), облечени в руски униформи, ограбват къщи и упражняват физическо насилие над жители на град Славянск в Донецка област с цел дискредитиране на руските въоръжени сили.

"Според наличната достоверна информация киевският режим е подготвил поредната сложна провокация в Славянск на Донецката народна република, за да дискредитира руските въоръжени сили. За да я изпълнят, военнослужещи от ВСУ, облечени в руски униформи с георгиевски лентички, демонстративно ограбват частни домове и физически нападат цивилни граждани, а специалисти по информационни и психологически операции от ВСУ правят фото- и видеозаписи на "актове на грабеж", за които се твърди, че са извършени от руските въоръжени сили", казва Мизинцев, който оглавява руския междуведомствен щаб за координация на хуманитарната помощ в Украйна.

Генералът предупреди световната общност, че това е поредната фалшива история, която киевските власти планират да разпространят в близко бъдеще в украинските и западните медии.