Наградиха полицаите, отказали подкуп от 10 000 евро

Всеки подобен акт ще бъде възнаграден подобаващо, обяви Иван Демерджиев

От: bgvoice 13:44 | 20 януари 2023 г.

На церемония в Главна дирекция "Национална полиция" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев награди служители на МВР, отказали подкуп преди няколко дни в изпълнение на служебните си задължения. Отличени са трима Любомир Апостолов, Алек Каленски и Елена Симова. "За мен това е един изключително морален акт", каза Демерджиев. По думите му постъпката на тримата е пример за останалите.

Той посочи, че всеки подобен акт ще бъде възнаграден подобаващо.

Преди няколко дни сирийски гражданин със статут на бежанец предложи рекорден подкуп от 10 000 евро на полицаи. Проверката на пътя показала, че 23-годишният шофьор е употребил три вида наркотици. След като бил задържан, той направил втори опит да се измъкне – с 3000 лева и скъп златен часовник. Алек Каленски и колегата му Елена Симова се отзовали на сигнал за скандал в центъра на София. Оказало се, че единият от шофьорите е дрогиран. Полевият тест показал наличие на канабис, амфетамин и метамфетамин.

Младши инспектор Каленски слага белезниците на 23-годишния Ахмад Камиран.

След минути обаче, от задната седалка в патрулката, задържаният казва, че му стягат и моли за помощ. „В ръцете си държеше две пачки с банкноти от по 50 евро, като пусна същите на пода на служебния ни автомобил, и ги избута с крак към мен“, разказа Алек Каленски, младши инспектор в „Пътна полиция“ към СДВР. „Говореше перфектен български език. На секундата, когато видях парите, излязох и веднага докладвах на началника ми“, каза младши инспекторът.

Ахмад Камиран направил втори опит да се имзъкне, като предложил по-малка сума.

„Същият ни заяви, че има в него сума около 3000 лева в джоба му, както и златен часовник от скъпа марка“, допълни Алек Каленски пред bTV.

Не пропускайте