Рискът от появата на маймунска шарка в неендемични държави е реален, предупреди Световната здравна организация. Вече са потвърдени над хиляда случая в такива страни, предаде АФП.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че здравната агенция на ООН не препоръчва масова ваксинация срещу вируса и добави, че досега не са съобщени смъртни случаи.

„Рискът маймунската шарка да се установи в неендемични страни е реален“, каза Гебрейесус.

Зоонозната болест е ендемична при хората в девет африкански страни, но през последния месец са докладвани огнища в няколко други държави - най-вече в Европа и по-специално във Великобритания, Испания и Португалия.

„Повече от 1000 потвърдени случая на маймунска шарка са докладвани на СЗО от 29 страни, които не са ендемични за болестта“, каза Гебрейесус .

„Досега не са регистрирани смъртни случаи в тези страни. Основно заразените са мъже, които правят секс с мъже, но има и други. Някои държави вече започват да съобщават за случаи на очевидно предаване на общността, включително някои случаи при жени.“

Вчера Гърция стана поредната страна, потвърдила първия си случай на заболяването. Здравните власти заявиха, че става дума за мъж, който наскоро е пътувал до Португалия и който е в болница в стабилно състояние.

Първоначалните симптоми на маймунска шарка включват висока температура, подути лимфни възли и обрив, подобен на варицела.

СЗО е особено загрижена за риска, който вирусът представлява за уязвимите групи, например бременни жени и деца.

Един случай на маймунска шарка в неендемична страна се счита за огнище.

Макар това да е „явно притеснително“, вирусът е циркулирал и убивал в Африка от десетилетия, с повече от 1400 предполагаеми случая и 66 смъртни случая досега тази година, посочи ръководителят на СЗО.

На малкото места, където има налични ваксини, те се използват за защита на тези, които могат да бъдат изложени на вируса, като здравни работници.