Здравното министерство на канадската провинция Британска Колумбия съобщи, че 3 325 здравни работници още не са ваксинирани срещу коронавирус и са изпратени в неплатен отпуск.

Здравният министър Ейдриън Дикс се похвали, че до неделя 122 000 от всичките 127 500 здравни служители в провинцията са ваксинирани. 2 064 са получили първа доза, а останалите са неваксинирани и отстранени от работа.

Болниците в провинцията изпитват затруднения поради нужда от персонал, каза Дикс, и в резултат на това са отложени редица операции.

Служители на здравното министерство на провинцията са водили разговори с отказващите да се ваксинират медици, но някои от тях твърдо остават против ваксинацията.

„Ако хората в нашата здравна система не осъзнават важността на ваксинацията, тогава това може би не е точната професия за тях“ - каза на пресконференция д-р Бони Хенри от министерството.

Тя поясни още, че всеки, който е ваксиниран с две дози от препарата на AstraZeneca, ще получи известие, че отговаря на изискванията за бустерна доза 6 месеца след втората игла. Бустерът ще бъде с РНК-ваксина – Pfizer или Moderna.