Министърът на търговията на Турция Мехмет Муш съобщи, че в събота митническите служители на пристанище Амбарлъ в Истанбул са конфискували 12,3 млн. хапчета каптагон, което е най-голямата конфискация по рода си.

Таблетките са с общо тегло

2,09 тона. Те са били открити в контейнер за превоз на товари. Контейнерът е бил разтоварен от кораб, пристигащ в Турция, след което е трябвало да бъде натоварен на друг кораб на транзитен рейс от страната. Крайната отправна точка на контейнера не беше оповестена, съобщи „Сабах”.

Заловен е чужд гражданин,

за когото се смята, че е "организатор" на контрабандата, съобщи министърът. Той е бил заловен на летището в Истанбул, докато се е опитвал да избяга.Турция е транзитен маршрут за контрабандистите на наркотици, които работят между Азия и Европа. Наркотици от Азия се внасят контрабандно в Европа през Турция, а синтетични наркотици, произведени в Европа, се внасят контрабандно в Близкия изток. Страната обаче увеличи усилията си за пресичане на трафика на дрога, от който печелят терористични групи и международни банди.По данни на Министерството на вътрешните работи, през юли при над 15 000 операции за борба с наркотиците в цялата страна са задържани близо 20 000 заподозрени. Наред с 1,7 тона канабис и 242 килограма хероин, през юли силите за сигурност са конфискували около 30 000 таблетки каптагон в цяла Турция.

Какво е каптагон?

Каптагонът е създаден през 60-те години на миналия век като алтернатива на други синтетични наркотици. Той е комбинация от амфетамин и теофилин. В последните години активно се разпространи в Близкия изток и се смята, че няколко терористични групи, включително Ислямска държава, печелят от търговията с него.Отделите за борба с наркотиците в Йордания, Саудитска Арабия и други държави обявиха наскоро данни за конфискациите на наркотици през 2022 г., които показват, че търговията с каптагон продължава да се разраства.

Каптагон се произвежда

най-много в Сирия и Ливан и се внася контрабандно до основния му потребителски пазар в Персийския залив. Той се използва от супербогатите в Саудитска Арабия по време на партита, от въоръжени мъже заради чувството за непобедимост, което предизвиква, както и от по-бедни хора, които трябва да работят на няколко места, за да свържат двата края. Въз основа на продажната цена на каптагон на улицата и най-консервативните оценки на производството, разрастващата се икономика на каптагона се оценява на 5 млрд. долара.