Сръбските въоръжени сили са в "най-висока степен" на готовност.

Това заяви министърът на отбраната Милош Вучевич.

През последните години сръбската армия многократно е била поставяна в състояние на повишена готовност заради напрежението с Косово.

За последен път това се случи през ноември, след като се появи информация, че няколко безпилотни самолета са навлезли в сръбското въздушно пространство от Косово.

На 10 декември сърбите в Северно Косово издигнаха барикади в знак на протест срещу ареста на бивш полицай, заподозрян в участие в нападения срещу етнически албански полицаи.

Блокадите съвпаднаха с увеличаването на броя на съобщенията за престрелки, последната от които е от неделя вечерта, според информация на КФОР.

"Президентът на Сърбия нареди на сръбската армия да бъде в най-висока степен на бойна готовност, т.е. до ниво на използване на въоръжена сила", заяви министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич, цитиран от АФП и БГНЕС.

Президентът Александър Вучич също така нареди специалните спецчастите да бъдат увеличени от съществуващите 1500 на 5000 души.

Вътрешното министерство на Сърбия също обяви, че "всички части (ще) преминат незабавно под командването на началника на генералния щаб".