Народното събрание ще проведе извънредно заседание във вторник, на което единствената точка в програмата ще бъде дебатът, свързан с вота на недоверие срещу правителството. Засега на управляващите не им достигат гласовете за отхвърляне на вота, но при самото гласуване в залата конфигурацията може да се промени.

ГЕРБ, които са вносители на вота, имат 67 депутати. Против правителството са също и от ДПС, ИТН и „Възраждане“, или общо 125 гласа.

Управляващите събират общо 115 гласа – „Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и шестимата независими, отцепили се от ИТН.

В сряда – 22 юни, вотът ще бъде гласуван, но ако дебатите продължат до късно, гласуването му може да бъде отложено и за четвъртък. Необходими са гласовете на 121 депутати, за да бъде подкрепен.

Вотът на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков беше внесен от парламентарната група на ГЕРБ-СДС на 15 юни. Мотивът му е за „провала на правителството във финансово-икономическата политика“. Тогава подкрепа за вота изразиха представители на „Има такъв народ“ (ИТН), ДПС и „Възраждане“.

В четвъртък ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане“ гласуваха заедно в полза на свалянето на председателя на Народното събрание Никола Минчев от поста му. В петък вечерта от ГЕРБ предложиха дебатът да се проведе на извънредно заседание в неделя, а гласуването да се проведе в понеделник. Тогава зам.-председателят на парламента Атанас Атанасов от „Демократична България“ обвини опозицията в това, че бърза, за да не може още депутати от ИТН да напуснат парламентарната им група и да гласуват в полза на правителството.

В понеделник още депутати от ИТН напуснаха партията с мотива, че „мафията е пробила в ИТН“.

Управляващата четворна коалиция стана тройна, след Слави Трифонов оттегли партията си, а с това правителството загуби подкрепата си от парламентарното мнозинство.