Когато мисията на НАСА за отклоняване на астероиди (DART) се удари в малкия астероид Диморфос, това ще бъде първият земен опит да демонстрираме способността си да отклоняваме опасни приближаващи астероиди. В продължение на десетилетия учени от цял свят сканират небето в търсене на потенциално опасни астероиди в близост до Земята. И тъй като астрономите откриват все повече близки до Земята астероиди, сега вниманието се насочва към това как бихме могли да защитим Земята, ако бъде открит астероид, който е на път да се сблъска с нея. Една от техниките е грубата сила и за да я изпробва, DART ще се сблъска с широкия 170 м Диморфос в 19:14 ч. (23:14 по Гринуич) на 26 септември, съобщава „Спейс“. Диморфос е член на бинарна система с друг астероид - Дидимос, широк 780 м, което го прави идеална цел за измерване на възможностите ни за отклоняване. Така нареченият "кинетичен удар" на DART ще промени орбитата на Диморфос около Дидимос и тъй като двете скали са гравитационно обвързани, няма шанс ударът да изпрати Диморфос случайно в космоса.

Експериментът бележи промяна в темпото на работа на НАСА, която досега е фокусирала космическите си апарати върху науката. Според Линдли Джонсън, директор на Службата за координация на планетарната защита на НАСА, мисията DART обаче не означава промяна в политиката на мислене за опасните обекти, а по-скоро продължение на свършената досега работа. "Нашата работа от самото начало беше не само да откриваме астероиди, но и да работим върху технологиите и техниките, които могат да се използват за отклоняване на астероид от траекторията на сблъсък, ако някога открием такъв", каза той пред „Спейс“. "DART е само първият тест в това, което виждаме като постоянна програма." Корените на DART датират отпреди 20 години, когато учени от Европейската космическа агенция обмислят мисия с кинетичен удар, наречена "Дон Кихот" (по името на едноименния рицар от известния испански роман). Въпреки че тази конкретна мисия така и не се осъществи, през 2011 г. представители на НАСА и ЕКА обсъдиха потенциална съвместна мисия за отклоняване, наречена AIM (Asteroid Impact Mission). Това се превърна в две независими, но свързани мисии: DART и мисията "Хера" на Европейската космическа агенция, която ще последва DART и ще посети Дидимос и Диморфос през 2026 г., за да види последиците от удара и да проведе научно изследване на двойната астероидна система.

Ако DART се окаже успешен, планетарните учени смятат, че това е само началото на усилията ни да научим как да защитим Земята от опасни астероиди.