Макар че вниманието на НАТО е съсредоточено върху ситуацията в Украйна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори и за Китай и Тайван. За първи път отбранителният алианс реши да говори за това, което нарече "предизвикателствата, които Пекин поставя пред нашата сигурност, интереси и ценности".

Това се случва в момент, когато военното присъствие на Китай се засилва на световната сцена. Наскоро страната пусна на вода третия си и най-модерен самолетоносач, присъединявайки се към много малка група държави, които са в състояние да разполагат с такъв тип кораби.

Тайван, остров в Източнокитайско море, се разглежда от Китай като неразделна част от неговата територия. През последните години официални лица от Пекин заплашват с военни действия, ако бъдат направени опити за признаване на независимостта му.

Макар да подчерта, че Тайван не е член на НАТО, ръководителят на НАТО призна, че това, което се случва с острова, е "от значение за съюзниците на НАТО".

Столтенберг направи коментарите по време на интервю с Франк Гарднър от Би Би Си, в което Столтенберг обсъди и разработването на хиперзвукови ракети от страна на Китай и Русия. Двете страни са водещи в разработването на оръжия, които са способни да се движат към целта си с повече от пет пъти по-висока скорост от тази на звука по непредсказуема траектория на полета.