След десетилетия на експерименти и изследване на ядрения синтез за пръв път е получен добив на енергия от 1.3 мегаджаула (MJ). Искрата е запалена и е произведена енергия достатъчна, за да самоподдържа реакцията, а в близкото бъдеще вероятно ще се произведе и сериозен излишък от нея, съобщава Facebook страницата "Наука и критично мислене".
Резултатите са публикувани в 3 статии в различни журнали, а авторският колектив е от над 1000 човека, за да се придаде заслуга на абсолютно всички хора, направили това постижение възможно.
Постижението е ценно, но не защото е осъществило за пръв път самоподдържаща се реакция, а защото за пръв път са описани всички нужни условия, при които това може да се постигне. Самите статии описват и в детайли резултатите на въпросния експеримент от 8 август 2021 година, дизайнът на използваното оборудване, всички направени подобрения и всички извършени измервания.
Една година след този успех (който сега се потвърждава), изследователите се подготвят да повторят експеримента и да установят кои са множеството променливи, които могат да повлияят върху добрите резултати. Полагат се и много усилия методиката да се подобри, да се оптимизира, за да стане по-лесна и безпроблемно приложима чрез подобрение в използваните лазери и други.