Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта обсъжда зачестилите случаи на насилие от и над деца и показването на кадри за това в социалните мрежи. На заседанието е поканен и екип на 51 СОУ „Елисавета Багряна“.Комисията прие да се възобнови дейността на междуинституционалната работна група към Държавната агенция за закрила на детето за изработване на нова Национална програма за превенция на насилието и злоупотреба с децата."Случаите на жестокост сред деца зачестиха тревожно. Тук говорим и за насилието, което се разпространява в интернет. В редица държави законодателят е решил този проблем", заяви председателят на комисията Иван Ченчев."Това е насилие с цел показване. Всичко е инициирано, организирано и умишлено. Все по-често децата, проявяващи насилие, изпитват потребност да покажат деянието си на колкото се може повече хора. Идеята е да се информират първо органите на реда, а след това и родителите, а училищата пък да бъдат уведомявани от полицията. Да се направи бюлетин, с който да може да се информира за поведението на децата", заяви Асен Александров, директор на 51 СОУ "Елисавета Багряна".Той предлага да има институционална забрана за показване на насилие над и на деца в социалните мрежи.По думите му би могло да се правят справки за учениците, когато те се местят в други училища или отиват във висши учебни заведения.Той даде предложение, когато има качени кадри с насилие в социалните мрежи, то те да бъдат сваляни, а виновните да носят наказателна отговорност и глоби в размер от 5 000 до 10 000 лева, ако са малолетни, санкциите да са за родителите.

Увеличават се случаите на насилие през тази година 

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова заяви, че не бива да оставяме децата да си мислят, че насилието е първостепенно в нашия живот. Тя отчете и направените проверки през 2021 г. "Установихме, че има нужда от координация и подобряване на работата на местно ниво. Увеличават се случаите на насилие в сравнение с миналата година с 116, общо за 2021 г. случаите на насилие са 499".

Учителите са най-големият разпространител на съдържание с насилие 

Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет заяви, че има инструменти за превенция на насилието, но те не се използват. Той отчете, че през 2021 г. са изпратени над 15 000 сигнала, от които са разследвани едва 8. Апостолов подчерта, че често децата качват съдържание в порнографски сайтове и добави, че спешно трябва да се преработи директивата за подобно вредно съдържание, спешно трябва да се преразгледат критериите за видеосъдържание. “Правно наказание за тези, които споделят и качват клипове с агресия между деца. Най-големите разпространители на съдържание с насилие са учителите. Те масово разпространяват вредно съдържание, защото нямат компютърна грамотност. Трябва да се борим с корена, а не да въвеждаме нови мерки, с които да криминализираме нещо, което не е прилагано“, заяви той.Според него Съветът за електронните медии не си върши работата и трябва да отговаря за съдържанието на глобалните платформи за споделяне.

Петима полицаи разследват порнографски материали срещу деца

“Ние следим криминализираното съдържание, т.е. кой извършва престъпления срещу деца. Дори сега се извършват престъпления срещу деца в интернет. Кибертормозът не е криминализиран, а е много сериозен. Само петима полицаи се занимават с разследването на порнографски материали срещу деца”, каза Владимир Димитров от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП. Според него проблемите с кибертормоза срещу деца започват в семейството.