Приехме съвместната декларация на държавните ръководители по време на "Три морета". Това каза президентът Румен Радев на пресконференция и церемонията по предаване на председателството на Латвия."Тя е израз на нашата обща политическа воля да работим за ускореното развитие на нашия регион чрез подобрена транспортна и енергийна структурна свързаност чрез стимулиране на публично- частните партньорства, чрез въвеждане на нови иновативни модели за развитие", допълни той.Радев подчерта, че Срещата на върха в София е ясно доказателство за обща политическа воля, подобрена координация и усърдна работа, които помагат Инициативата "Три морета" да се развива с все по-бързи темпове. Държавният глава отчете, че вече се наблюдават и практически резултати."Инициативата "Три морета" става все по-привлекателна не само в регионален, но и в глобален план“, посочи още президентът.

Президентът на Румъния: Крайната цел на всички усилия остава реализирането на проектите в икономиката 

Румъния подкрепя конкретни решения в рамките на инициативата, което ще спомогне за преодоляване на различията, заяви румънският президент Клаус Йоханис.Крайната цел на всички тези усилия остава надеждното реализиране на проекти в сферата на икономиката и дигиталната свързаност. Има големи очаквания и затова през предстоящия период трябва да отговорим адекватно на тези очаквания, заяви Йоханис.В това издание на инициативата се върнахме към класическия формат "на живо". Бих искал да благодаря на президента Радев за високото ниво на домакинството на този форум, каза Йоханис.По думите му инструментите, които сега са налице позволяват на Румъния да допринесе много по време на срещата на върха в неговата държава. Има бизнес форум, има сътрудничество между търговските палати, това вече дава ефект, каза още румънският президент.

Президентът на Полша: Европа трябва да се превърне в голяма фабрика

Много се радвам, че успяхме да се срещнем тук в София. За пореден път успяхме да обсъдим сериозно и в дълбочина въпросите за интеграция между нас, на първо място чрез развитие на нашите икономики. С тези дейности се повишава стандартът на живот на нашите граждани, заяви президентът на Полша Анджей Дуда. Той изрази оптимизъм, че всички стратегически партньори са показали желание да се действа в името на просперитета.Трябва да увеличим капацитета, да произвеждаме така, че Европа да се превърне в голяма фабрика, да сме си самодостатъчни, заяви Дуда.По думите му е нужно по-тясно сътрудничество, за да се преодолеят различията. МВФ и Световната банка дават страхотни прогнози за икономическия растеж на държавите в региона - между 4 и 4,8% през тази година.

Радев: "Три морета" се развива като уникален инструмент 

Много е добре за бизнеса, гражданите, че политическото ръководство, международните институции, бизнес асоциации се събират заедно и обсъждат открито всички важни проблеми. Нашата инициатива продължава да генерира идеи и насоки, за да засилим развитието, да подобрим дигиталната и транспортна свързаност. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на втория ден на инициативата "Три морета".Срещата на върха в София е още едно доказателство, че тази инициатива се развива като уникален инструмент, който засилва нашия капацитет да развиваме приятелските отношения. Високо ценим подкрепата на стратегическите ни партньори - САЩ, Германия и ЕК, каза президентът Радев.Според държавния глава реализацията на приоритетните проекти на инициатива "Три морета" ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на нашия регион и Европа. "Постоянното развитие на тези проекти през 2021 г. показва нивото на нашите амбиции. Въпреки това тези амбиции показват, че има значителен дефицит и сме изправени пред необходимостта да ги реализираме, независимо от бюджета, което дава още един повод за дискусия колко ефикасни сме ние в реализиране на трансграничните, вътрешнорегионалните подходи като развиваме многогодишната европейска финансова рамка и нашите планове", допълни държавният глава."Вярвам, че нашите открити и всеобхватни дискусии проправят път към засилването на устойчивото развитие. Това е ключът към успеха. Щастлив съм да кажа, че ще започнем нашата среща с приемането на съвместната софийска декларация, която ще демонстрира нашата жизненост, основана върху нашата обща политическа воля и ангажименти", допълни Радев.

Радев към Google и Amazon - България ще насърчи компаниите, инвестиращи в човешкия капитал

"България е готова да насърчи компаниите, които инвестират в развитието на човешкия капитал, да разширят своето присъствие в страната". Това заяви президентът Румен Радев който проведе срещи с представители на технологичните гиганти Amazon и Google. Двете компании, са сред над 400-те участници в международния бизнес форум, който се провежда в рамките на Инициативата "Три морета"."Ежегодно български младежи заемат призови места на международните олимпиади по математика, физика и компютърна лингвистика и страната ни има за цел да развие среда, в която те да реализират своя талант", посочи президентът. Според Радев България може да се утвърди като "столица" на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и като една от водещите дестинации за развитие на новостартиращи компании, което се оценява от инвеститорите.Представителите на Amazon и Google поздравиха българския президент за включването на научната и образователната свързаност към приоритетите на Инициативата "Три морета" и изразиха интерес към развитие на общи проекти.Платформите на Google, използвани за организацията на дистанционно обучение в средните училища поради пандемията, вече са доказали своята практичност и отговарят на целите на Инициативата, посочиха от компанията. Дигитализацията на икономиката винаги води до добавена стойност и нови работни места, бе подчертано още на срещата.

Радев откри шестата Среща на върха

Президентът Румен Радев откри шестата Среща на върха на Инициативата "Три морета". Темата е "Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа".  Ще бъдат обсъдени и инвестициите в инфраструктурата, като гарант за приобщаващ растеж. Предстои и среща на Агенциите за научни изследвания и иновации част от проекта.флага на инициативата на следващата държава домакин. Ще бъде валидирана и пощенска марка. ТУК