Президентът Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха във Вашингтон в четвъртък на вероятно последната визита на европейския лидер в Белия дом, преди да се оттегли от управлението на Германия тази есен. Продължаващият спор между САЩ и Германия за руския газопровод, наречен "Северен поток -2", промените в климата, ваксините срещу Covid-19, руските кибератаки, Украйна и предизвикателствата пред двете демокрации бяха темите на дневен ред.

Двамата лидери се срещнаха на четири очи в Овалния кабинет, преди да проведат разширена сесия с участието на помощниците си и да дадат съвместната пресконференция.

При пристигането си в Овалния кабинет Байдън нарече Меркел „личен приятел, както и приятел на Съединените щати“.

„Сътрудничеството между Съединените щати и Германия е силно и аз съм уверен, че то ще продължи“, заяви американският президент в началото на срещата.

"Ценя нашето приятелство", каза на свой ред Меркел, отбелязвайки ролята на САЩ в изграждането на свободна и демократична Германия.

Байдън заяви, че е изразил безпокойството си пред Ангела Меркел относно газопровода "Северен поток" 2. Москва бърза да завърши газопровода, който ще транспортира руски газ директно към Германия, лишавайки Украйна от ценните транзитни такси. Президентът каза пред журналисти, че той и Меркел са единни в убеждението си, че "Русия не трябва да използва енергията като оръжие срещу съседите си".

На свой ред Меркел призна, че Берлин и Вашингтон имат различни гледни точки спрямо проекта "Северен поток" 2, но добави, че Германия вижда Украйна като транзитна страна.

"Добрите приятели могат да имат разногласия", съгласи се Байдън.

По време на съвместната пресконференция след срещата той изрази и личен сентимент:

„Госпожо канцлер, знам, че партньорството между Германия и САЩ само ще продължи да става по-силно върху основите, които Вие помогнахте да построим. В личен план трябва да кажа, че ще ми липсва да Ви виждам на нашите срещи, наистина ще ми липсва!“

Двамата лидери огласиха „Вашингтонската декларация“, която формулира общата позиция за сътрудничество при справянето с политиките, по които има различия, както и споделен ангажимент към каузата на човешките права и към резултатите, които демократичните управления имат в световен план.

Срещата идва скоро след като Белият дом обяви, че Байдън ще номинира Ейми Гутман за посланик на САЩ в Германия. Ако бъде утвърдена, тя ще е първата жена, която ще заеме поста.