Роб Мали, представител на Държавния департамент на САЩ за преговорите с Иран, обяви в сряда, че заминава за Виена, за да участва във възобновените преговори за ядрената програма на Техеран, които от месеци са в застой по отношение на ключови детайли.

"Очакванията ни са под контрол, но САЩ приветстват усилията на ЕС и са готови за добросъвестен опит за постигане на споразумение", написа Мали в Туитър. "Скоро ще стане ясно дали Иран е готов за същото."

Вашингтон, който се оттегли едностранно от споразумението през 2018 г. по времето на бившия американски президент Доналд Тръмп, участва непряко чрез ЕС в преговорите, които се провеждат във Виена с участието на високопоставени представители на Русия, Китай, Германия, Франция, Обединеното кралство и Иран.

Вашингтон иска Техеран да се върне към ангажиментите си по споразумението, докато Иран, като страна, която напусна ядреното споразумение, настоява САЩ да се върнат към споразумението, да отменят всички санкции и да гарантират, че няма да го напуснат отново.

По време на посещението на Борел в Техеран на 25 юни беше постигнато съгласие, че индиректните преговори между САЩ и Иран с посредничеството на ЕС ще продължат в Доха. На 29 юни беше обявено, че няма напредък в преговорите.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Борел обяви на 20 юли, че е представил на страните нов проект за текст за разрешаване на спора между Иран и САЩ. Администрациите на Техеран и Вашингтон също обявиха, че приветстват новите предложения за решение, предложени от ЕС.

По-рано представители на Европейския съюз и на Иран съобщиха, че пътуват за срещата във Виена.