Православната църква чества на 17 декември Свети пророк Даниил (Данаил) и св. три отроци Анания, Азария и Мисаил. Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят. Денят се свързва със зимния празник на света Ана (9 декември) и с празника на свети Спиридон (12 декември).

Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново. Свети Данаил е пророк от Стария Завет, който е живял във Вавилон, където се е прочул със способността си да тълкува сънища.

Една от легендите за свети Данаил и тримата вавилонски отроци звучи като възхвала на постите - Цар Навухудоносор заповядал да ги хранят с ястия от неговата царска трапеза, за да не отслабнат и да бъдат здрави, както връстниците им. Но Даниил, не желаейки да се осквернява с езическата царска храна, помолил един от приближените на царя да позволи деседневен пост на него и на тримата отроци. Царският сановник им разрешил в тези дни да се хранят само с овощия, но при условие, че ако Даниил и тримата отроци изглеждат външно и здравословно по-зле от връстниците си, той ще започне да ги храни както иска, т.е. според заповедта на царя.

След изтичането на десетте дни Даниил и тримата отроци, а също и връстниците им, се явили пред царския сановник. Лицата на Даниил и тримата отроци били по-красиви и телом те били по-здрави от всички онези отроци, които се хранели с царските ястия. Известна е и още една легенда за свети пророк Данаил. Поразително чудо се случило през време на Вавилонския плен с пророка, който заради това, че вярвал в Бога, бил хвърлен в дълбока яма сред гладни лъвове. В продължение на шест дни нито нему, нито на лъвовете била давана храна, но макар и гладни, зверовете не докоснали Божия пророк.

В същото време в далечна Йудея ангел Божий се явил на пророк Авакум, който бил приготвил храна за жетварите си и я носел вече към нивата. Ангелът му казал: "Занеси тоя обяд, който е у тебе, във Вавилон на Даниила, в лъвовата яма!" Авакум рекъл: "Аз никога не съм виждал Вавилон и не зная ямата." Тогава ангелът го грабнал и със силата на духа го поставил във Вавилон над ямата. Авакум извикал: "Данииле, вземи обяда, който Бог ти проводи!" Даниил рекъл: "Спомнил си Си за мене, Боже, и не си оставил ония, които Те обичат!".

Младият Даниил веднъж спасил от смъртно наказание една жена на име Сусана, която била наклеветена от двама развратни старци. Когато завеждали нещастната жена на смърт, младият Даниил дал на съдиите съвет да разпитат обвинителите й поотделно. Те, не очаквайки това разследване, се объркали в своите показания и чрез това се открила невинността на Сусана.

Сред учените все още няма единно мнение, кога и по какъв начин в Самарканд се е появил мавзолеят на библейския пророк Даниил. Сиаб е не много широката, но доста пълноводна река, по чието име жителите са нарекли и древния град: Афрасиаб значи "близо до Сиаб". Левият бряг е плътно застроен и изпълнен с градини, а на десния се вижда тясна ивица земя над стръмнината и малка тополова горичка, под чиито сенки се крие мавзолеят на пророк Даниил, или по-точно сегашната му сграда, преустроена за последен път в началото на XX век. Зад портите на невисоката постройка почива увитият с копринен плат десетметров "саркофаг" с мощите.

Името Данаил произлиза от ивритското daniyel, което означава "Бог е моят съдия". Имен ден празнуват Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.