На 6 ноември Православната църква почита паметта на св. Павел Константинополски. Св. Павел е архиепископ, живял през IV в. Изкачва се на патриаршеския стол, но по това време в Православната църква властват различни ереси. Св. Павел е роден в Солун.

Той заминава за Константинопол, където става презвитер и секретар на възрастния архиепископ Александър I Константинополски.

След смъртта на Александър в 337 година в града избухва конфликт между никейската и арианската партии. Никейците надделяват и за архиепископ е ръкоположен Павел. 

Няколко пъти се възкачвал Павел на патриаршеския престол и няколко пъти бил свалян от него в зависимост от това чие влияние преобладавало в ожесточената и често пъти кръвопролитна борба между арианите и православните. 

Но и в заточение, и на патриаршеския престол той винаги еднакво показвал себе си като непоколебим изповедник и стълб на православието. Тази твърдост станала причина за неговата мъченическа смърт. Император Констанций, привърженик на Ариевото учение, го изпратил на заточение в малоазийската област Кападокия, в град Кукуз.

Там Павел бил удушен по време на богослужението със собствения му омофор през 350 г. 31 години по-късно мощите му са пренесени в Цариград, а от там – във Венеция, където се намират до днес. От латински името Павел може да се отъждестви с „малък“, „скромен“, „смирен“, „кротък“.

На 6 ноември се почита и паметта на Св. Клавдия и Преподобния Лука Тавроменийски. Имен ден днес празнуват Павел, Павлина, Павлета, Лука и Клавдия.