Борец за легализиране на евтаназията в Южна Африка, осъден за умишлените убийства на трима души, на които е помогнал да умрат, беше освободен след три години домашен арест. Шон Дейвисън беше осъден през 2019 г. на осем години домашен арест, пет от които бяха условно.

„Със сигурност не съжалявам за нищо извършено“, каза Дейвисън пред АФП.

„Помогнах на трима мъже, страдащи непоносимо без надежда за възстановяване. Те бяха взели решението да се разделят с живота си, но не бяха в състояние да сложат край на собствения си живот“.

Дейвисън организира специален брифинг за медиите на стълбите на Върховния съд в Кейптаун. Условията на домашния му арест позволяваха да ходи на работа и на църква, но нямаше право да дава изявления.

Професорът по биотехнология в Университета на Уестърн Кейп беше арестуван през септември 2018 г. и обвинен в три умишлени убийства, включително на негов приятел с квадриплегия (парализа на четирите крайника най-често поради увреждане на гръбначния мозък).

Другите двама убити пациенти са били мъж със заболяване на двигателните неврони, и триатлонист, парализиран вследствие на падане от велосипед по време на тренировка.

През 2011 г. Дейвисън е съден в Нова Зеландия за асистираното самоубийство на неговата майка. 85-годишната жена умира през 2006 г., след като синът й й дава питие с натрошени таблетки морфин.

През 2016 г. Върховният апелативен съд на Южна Африка отмени решение, което дава на мъж право на смърт с медицинска помощ и което може да отвори пътя за легализиране на евтаназията.