Нидерландски митнически служители са идентифицирали още една група суперяхти, които може да са собственост на руски лица. В момента службата наблюдава 24 от тези луксозни лодки на обща стойност 1,6 милиарда евро, съобщава RTL Nieuws.

На две от яхтите не е разрешено да напускат Нидерландия. Те са "замразени", тъй като за техните собственици е категорично известно, че са руснаци или руски компании, попадащи в списъка със санкции, които Европейският съюз наложи след нахлуването на Русия в Украйна. Списъкът е на лица и държави, които подкрепят войната на руския президент Владимир Путин срещу Украйна.

Собствениците на останалите 22 яхти не са включени в списъка със санкции, но и те не могат да напуснат Нидерландия. Санкциите на ЕС забраняват и износа на луксозни стоки на стойност над 300 евро за Русия.

Фактът, че митническите служители все още откриват руски яхти в Нидерландия месеци след началото на инвазията, се дължи на това, че "крайният бенефициент" не винаги е прозрачен и лесно установим. Дружествата са длъжни ясно да посочат кой ще получи доставката на дадена яхта, но това не винаги се случва.

За три от 22-те яхти самоличността на действителния собственик все още се разследва.