В понеделник Нидерландия поднесе своите "най-дълбоки извинения" за ролята, която холандските миротворци са изиграли в геноцида в Сребреница, когато преди 27 години около 8000 босненски мюсюлмани бяха избити от нападащите сили на босненските сърби. За първи път нидерландското правителство се извинява на роднините на жертвите.

Превъзхождани по брой и въоръжение, нидерландските миротворци не успяха да попречат на босненските сръбски сили да превземат обявеното от ООН "безопасно убежище" в края на Балканските войни през 90-те години на ХХ век.

През юли 1995 г., в продължение на една седмица на кръвопролития, мъжете и момчетата са отделени от жените и отведени на местата за екзекуции, където са избити. Телата им са захвърлени в масови гробове.

"Само една страна е виновна за ужасяващия геноцид - босненската сръбска армия. Но нека бъда ясен. Международната общност не успя да предложи адекватна защита на хората в Сребреница и като част от тази общност нидерландското правителство споделя отговорността за ситуацията, в която се случи този провал. И за това поднасяме най-дълбоките си извинения", заяви нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен.

Местните съдилища вече са определили, че Нидерландия е частично отговорна за падането на Сребреница и на оцелелите са изплатени компенсации.

През 2002 г. нидерландското правителство подаде оставка във връзка с това, като тогавашният министър-председател Вим Кок заяви, че по този начин правителството приема своята отговорност за клането, но не и вината. Роднините не смятат това за достатъчно и от години настояват за извинение.

Миналият месец Нидерландия се извини на холандските войници на ООН, присъствали на клането, за условията, при които е трябвало да вършат работата си, което предизвика гнева на роднините на жертвите.

"Събитията от 1995 г. доведоха до дълбоко човешко страдание, което е осезаемо тук и до днес. Ние не можем да ви облекчим от това страдание. Но това, което можем да направим, е да погледнем историята право в очите", заяви Олонгрен по време на посещение в Босна за отбелязване на геноцида.

Клането, което Международният наказателен трибунал за бивша Югославия определи като геноцид, е най-тежкото зверство по време на войната в Босна през 1992-1995 г., в която загинаха около 100 000 души.