Киргизстан съобщи за "интензивни сражения" с Таджикистан и заяви, че централноазиатският му съсед придвижва сили и оборудване към границата. Двете държави се обвиниха взаимно, че са възобновили боевете в спорния район между тях въпреки споразумението за прекратяване на огъня.

В изявление киргизката гранична служба заяви, че нейните сили продължават да отблъскват атаки.

"От таджикска страна продължава обстрелът на позициите на киргизстанската армия, а в някои райони се водят интензивни сражения", се казва в съобщението.

Камчибек Ташиев, ръководител на Държавния комитет по национална сигурност на Киргизстан, беше цитиран от руската информационна агенция РИА да казва, че жертвите сред военните са много.

"Ситуацията е трудна, а що се отнася до това какво ще се случи утре - никой не може да даде никакви гаранции", каза той.

Хиляди хора вече бяха принудени да се евакуират.  РИА цитира източник, според когото са загинали 17 души, включително 11 киргизстански граничари.

По-рано през деня президентът на Киргизстан Садир Джапаров и таджикският му колега Емомали Рахмон се договориха да разпоредят прекратяване на огъня и изтегляне на войските на регионална среща на върха в Узбекистан, съобщиха от офиса на Джапаров.