Нова Скотия обяви в сряда, че от 4 октомври ще бъдат необходими доказателства за пълна ваксинация за ползване на услуги не от първа необходимост и за дейности за отдих и развлечение.

От тази дата ще се изисква доказателство за пълна ваксинация от жителите на провинцията, които са на 12 или повече години, за да участват в дейности като вечеря навън, посещение на фитнес зала или отиване на кино, театрално представление, концерт или спортно събитие.

„Доказателството за изискване за ваксинация не се прилага за деца на 11 години и надолу, тъй като те нямат право да получат ваксина срещу COVID-19“, се казва в съобщение на властите.

Провинцията също прави някои промени в граничните изисквания и изискванията за самоизолация, влизащи в сила в четвъртък от 8 часа сутринта:

  • Международно пътуващите вече няма да трябва да попълват формуляра за безопасно настаняване в Нова Скотия, тъй като федералното правителство засили контрола върху съответствието му с Quarantine Act (Закона за карантината);
  • Изискването за изолация за неваксинирани пътници по вътрешните маршрути се променя от 14 дни на минимум седем дни; а за да спрат изолацията след седем дни, те ще се нуждаят от два отрицателни резултата от теста, също както и пътуващите, които имат една доза ваксина;
  • Хората, които са идентифицирани като близкоконтактни със случаи на COVID-19 и са имали две дози от ваксините Pfizer, Moderna или AstraZeneca или комбинация от всякакви две от тях, се считат за оптимално защитени и не трябва да се самоизолират, освен ако не е указано друго от органите на общественото здравеопазване;
  • Хората, които са получили еднодозова ваксина Janssen или една или две дози от всяка друга одобрена от СЗО ваксина, могат да станат оптимално защитени, ако получат допълнителна доза от ваксината Pfizer или Moderna. Допълнителна доза ще бъде предоставена на всеки, който отговаря на някой от тези критерии и може да бъде резервирана онлайн или по телефона.

Нова Скотия влиза във фаза 5

Провинцията обяви, че ще премине във фаза 5 от плана си за повторно отваряне в 12:01 ч. на 15 септември. По време на тази фаза носенето на маски на закрити обществени места вече няма да е задължително. То ще остане силно препоръчително, когато хората се събират на закрито. Други мерки за сигурност на общественото здраве, като ограниченията за събиране и физическото дистанциране, също ще бъдат отменени. Здравните заведения ще продължат да определят свои собствени политики за маски и посещения. Бизнесът и други организации също са свободни да определят свои собствени политики за маски. Маските ще бъдат необходими в училищата до 20 септември, за да се даде време на учениците, персонала и учителите да преминат към фаза 5.