Предупреждение за снежна буря е издадено за части от северен Илинойс. Очакванията са снежната покривка да надхвърли 15 см. Според Националната метеорологична служба, бурята ще засегне окръзите McHenry, Lake, DeKalb и Kane и ще продължи чак до вторник сутринта. Окръг Kenosha в югоизточната част на Уискънсин също ще бъде обхванат от снеговалежите. Очаква се бурята да затрудни трафика, тъй като на места снежната покривка ше се натрупва с над 2,5 см/час. 15 и повече см снежна покривка се очаква да натрупа между вторник сутринта и сряда сутринта.

Няколко фактора ще повлияят колко сняг ще има в района и къде точно ще падне той, обясняват синоптиците. От вторник вечерта прогнозните модели показват потенциал за засилване на снеговалежите над езерото, което означава, че ветровете от езерото Мичиган биха могли да помогнат за добавяне на влага към бурята, причинявайки още повече сняг.
Освен това не е ясно къде ще се установи линията между дъжд и сняг. Моделите в момента показват, че тя ще бъде точно на северозапад от Чикаго, като ще държи най-тежките снегове в северозападните предградия. Междувременно в южните покрайнини ще има предимно дъжд по време на бурята, като дъждът ще се превърне в сняг само в сряда. Тази линия между сняг и дъжд може да се движи на север или на юг, потенциално да се движи в района, където ще падне най-силният сняг.