„Заболеваемостта от COVID-19 на база на две седмици се е увеличила с 94 процента”. Това заяви на редовния брифинг на щаба за борба с коронавируса началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

„По отношение на смъртността има много стръмно покачване – за 1 седмица с 46 процента, а на база 2 седмици – 124 процента. Това ни слага на 3-то място по интензивност на нарастването на смъртността след Чехия и Унгария”, каза още той.

„На 7-мо място в света сме по нарастване на случаите, регистрирани на ден и на 4-то по интензивност на нарастване на ден в Европа след Естония, Чехия, Сърбия и Полша”, съобщи Мутафчийски.

„Ситуацията в София безспорно изисква налагането на по-твърди ограничителни мерки”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите й броят на хоспитализираните с коронавирус в столичните болници се е увеличил с 35%. „Отчита се стръмно нарастване на пациентите, приети в болници през последните дни. 2100 пациенти са хоспитализираните към тази сутрин. 36% е ръстът на пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение”, каза още тя.

Фандъкова съобщи още, че се отчита ръст и при децата, които се заразяват с COVID-19 и се нуждаят от болнично лечение.