Тъй като държавите по света се стремят да преминат към електрически превозни средства, в Латинска Америка се формира нов геополитически блок, който може да "командва" всички - от Китай до Tesla. Този нов "литиев алианс", към който се стреми Мексико, който национализира литиевата си промишленост по-рано тази година, ще обедини страната с Аржентина, Боливия и Чили. Те са четирите държави, които контролират по-голямата част от световните запаси на литий. „Литиевият алианс“ е стремеж за управление на производството и търговията с ресурса, който бързо се превръща в една от най-важните суровини в света. Светът навлиза в период на "вертикална глобализация", като по цялото земно кълбо се формират нови геополитически блокове. И тъй като светът се разделя на множество групи, тези нови блокове могат да променят всичко - от веригите за доставки до устойчивостта.

В Индо-Тихоокеанския регион Съединените щати предложиха "Чип 4", съюз за полупроводници с Япония, Южна Корея и Тайван. Целта е създаването на

вериги за доставки на чипове,

Казахстан иска да преработи потока на физическата и цифровата търговия в Евразия,

Старата ера на глобализацията приключва,

Много от тези разломи са идеологически.

Абишур Пракаш за „Политико“. Той е съосновател и геополитически футурист в Центъра за иновации на бъдещето (CIF), консултантска фирма със седалище в Торонто, Канада. Той също така е автор на пет книги. Последната му книга се нарича "Светът е вертикален: как технологиите променят глобализацията".