Едва 14,1% от всички диагностицирани ракови заболявания в САЩ се откриват чрез скрининг. Това сочат данните от нов доклад на изследователи от неправителствената изследователска организация NORC в Чикагския университет, пише CNN.

Останалите диагностицирани

ракови заболявания могат да бъдат открити тогава, когато някой има симптоми или потърси медицинска помощ по други причини.И все пак "по-голямата част от видовете рак нямат налични скринингови тестове", каза Каролин Пиърсън, автор на доклада и старши вицепрезидент в NORC.Техническият доклад отбелязва, че само четири вида рак - рак на гърдата, шийката на матката, колоректалния и белия дроб имат скринингови тестове. Процентът на раковите заболявания, открити чрез скрининг, варира в различните видове: 61% от гърдата, 52% от шийката на матката, 45% от колоректалния и 3% от белодробния рак. В доклада се включват и данни за рак на простатата, въпреки че скринингът за рак на простатата не се препоръчва широко, но според данните  77% от случаите на рак на простатата се откриват чрез скрининг.

Докладът се позовава

на данни от 2017 г. Пиърсън забелязва обаче, че от тогава проучванията показват, че процентът на скринингите за рак е намалял през първите дни на пандемията от COVID-19. Тя подозира, че процентът на раковите заболявания, открити чрез скрининг, сега може да бъде дори по-нисък от това, което е установено в новия доклад.За новия доклад Пиърсън и нейните колеги са разработили модел за изчисляване на процента на раковите заболявания, открити чрез скрининг. Използвали са данни от различни изследвания на Националния раков институт за честотата на диагностицираните ракови заболявания, Националното проучване за здравно интервю, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ,  и др.Пиърсън се надява докладът да привлече вниманието към значението на скрининга за рак, необходимостта от повече тестове и от повече данни за това как се диагностицират раковите заболявания, включително важната роля, която скрининговите тестове играят при ранното улавяне на ракови заболявания.

Д-р Отис Броули,

професор по онкология в университета "Джон Хопкинс", заяви, че не е изненадан от данните в новия доклад.."На всички им е наложено да вярват, че скринингът е по-добър, отколкото всъщност е", каза той. "Трябва да инвестираме в изследвания, за да се опитаме да намерим по-добри тестове.""клиничните проучвания ни казват, че скринингът предотвратява 25% от тези, които са обречени от рака на гърдата, да умрат от заболяването. В САЩ около 60% от жените на възраст от 50 до 70 години се подлагат на скрининг. Това означава, че можем да предотвратим само около 15% от смъртните случаи. Освен това, означава, че много пациенти са диагностицирани с рак след отрицателен скринингов тест. ""Прекарваме толкова много време в прехвалването на скрининговите тестове – да, те спасяват животи, но трябва да се постараем да спасим повече". "Нуждаем се от по-добро", смята Броули.