Трус с магнитуд 6,8 по скалата на Рихтер разлюля Мексико на 22 септември, броени дни след като при друго земетресение в латиноамериканската страна загинаха двама души и стотици сгради бяха повредени, предаде Ройтерс. Мощният трус бе усетен в столицата, където местни жители излязоха от домовете си, след като се задейства предупредителната сигнализация за земетресения. Кметът на Мексико Клаудия Шайнбаум заяви в Twitter, че понастоящем няма информация за щети.

Геологическият институт на САЩ първоначално съобщи, че магнитудът на земетресението е 7. Силното земетресение причини смъртта на най-малко двама души и изкара на улицата жителите на столицата. Една жена починала в Мексико Сити, след като е паднала по стълбите и си е ударила главата, когато земетресението е задействало алармите за ранно предупреждение, а втората жертва е получила сърдечен удар, съобщиха властите.

Според института дълбочината на земния трус е 20,7 км.

Геоложката служба на САЩ съобщи в първоначалния си доклад, че земетресението е регистрирано с магнитуд 7,5 и е ударило край бреговете на Ла Пласита де Морелос в щата Мичоакан на дълбочина 10 км.

Последното земетресение е най-силният от повече от 1200 вторични труса след земетресението с магнитуд 7,5 което удари същия район в понеделник, съобщи националната сеизмологична агенция.