България ще бъде разделена на шест района, в които информацията за COVID-19 ще бъде събирана и обобщавана. Мерките ще бъдат определяни от процента на заетост на интензивните легла. На този етап нищо още няма да бъде затваряно, заяви премиерът Кирил Петков, който чрез видеоконферентна връзка представи новия Национален оперативен план за справяне с COVID-19.Картата с шестте района ще бъде представяна на населението всеки ден, но не само да покаже докъде сме стигнали, а ще има и прогноза за това какво се очаква през следващите пет дни, обясни Петков. В момента сме на ръба на голяма нова вълна, която с голяма сила идва към България, отбеляза премиерът, като даде за пример големия брой заразени, хоспитализирани и починали хора.

Какви ще са мерките според различните етапи:

  • Първия етап гласи, че няма да има мерки, когато 50% от интензивните легла са запълнени;
  • Според етап втори когато 60% от интензивните легла са запълнени – ще има мерки, но с рабетещи бизнеси и училища;
  • В етап трети е разписано, че когато 70% от интензивните легла се запълнят, ще има меки мерки, но при които децата от 1 до 4 клас продължават да ходят на училище;
  • При най-негативния, четвърти етап, когато 80% от интензивните легла са запълнени, ще има симетрично затваряне на бизнеси, които обслужват хора, без хранителните магазини и аптеките.
Училищата ще се затварят само в краен случай