Нострадамус е смятан от много хора за най-великия пророчески ум в света с най-малко три прогнози, които зловещо се сбъднаха. Какво каза френският мистик за това, което ни очаква през 2021 г.? Мишел дьо Ностредам (1503 до 1566) е астролог и мистик, чиито загадъчни писания очароват теоретиците на конспирациите от десетилетия. По-известен като Нострадамус, той написа стотици предполагаеми пророчества за бъдещето в книгата си „Пророчествата“ от 1555 г., която според мнозина точно предсказва всичко - от смъртта на Джон Кенеди през 1963 г. до Големия пожар в Лондон през 1666 г. Прогнозите на астролога взеха формата на четиристишни стихотворения, или катрени, които бяха разделени на 10 глави, наречени Векове. Четиристишията на Нострадамус са озадачаващи и рядко споменават конкретни места, дати или местоположения Но много „конспиратори“ са убедени, че страниците на Les Propheties съдържат улики за нашето бъдеще, включително прогнози, които се отнасят до 2021 година.Кои пророчества на Нострадамус са се сбъднали досега?

1. Смъртта на крал Анри II

На Нострадамус се приписва предсказание за смъртта на Анри II през 1559 година. Френският крал почина само четири години след публикуването на Les Propheties, след като беше ранен по време на рицарско състезание. Предполага се, че Нострадамус е предсказал смъртта му в Century 1, Quatrain 35 (Векове 1, катрен 35). Пасажът гласи: „Младият лъв ще надделее над по-големия, на бойното поле в отделна схватка: „Той ще прободе очите му в златната им клетка; две рани в една, след това умира от жестока смърт." Очите са едно от уязвичите честа на теко бронираните рицари, а при някои шлемове отворите цза гредане наподобяват решетка.

2. Големият пожар в Лондон

На 2 септември 1666 г. в центъра на Лондон избухва пожар, който поглъща цели части от средновековния град. Смята се, че пожарът е изгорил над 13 000 къщи и е унищожил домовете на около 70 000 души. Сто години по-рано Нострадамус, както се твърди, е предсказал пожара в Century 2, Quatrain 52.

Астрологът пише: „Кръвта на праведника ще извърши грешка в Лондон; Изгорени са от мълния на двадесет и три шестте: Древната дама ще падне от високото си място, Няколко от една и съща секта ще бъдат убити."

3. Убийството на президента Кенеди

Президентът Кенеди е убит на 22 ноември 1963 г., когато самотникът Лий Харви Осуалд открива огън по президентска кавалкада в Далас, Тексас. Обстоятелствата около атаката и смъртта на Осуалд само няколко дни по-късно от ръката на собственика на нощен клуб Джак Руби родиха през годините много теореии на конспирацията. Може би най-странното обаче е твърдението, според което Нострадамус е знаел, че това ще се случи.

Ясновидецът пише в Century 1, Quatrain 26: „Великият човек ще бъде ударен през деня от гръмотевица; Зло дело, предсказано от носителя на искания; Според предсказанието друг пада през нощта; Конфликт в Реймс, Лондон, и мор в Тоскана."

Правил ли е Нострадамус някакви прогнози за 2021 г.?

Има много предсказания на Нострадамус, които хората все още чакат да се развият. Например, твърди се, че Нострадамус ни е предупредил за Трета световна война. Въпреки че не споменава конкретно 2021 г., Нострадамус прави неясни препратки към конфликт между Запада и Изтока.

В Century 8, Quatrain 59, той пише:

Два пъти поставени и два пъти хвърлени; Изтокът също ще отслаби Запада; Неговият противник след няколко битки преследван по море, ще се провали по време на нужда."

В Century 9, Quatrain 95, също се казва, че Нострадамус е предсказал възхода на супер-войниците и армиите на утрешния ден. Френският мистик пише:

Новоизработеният ще ръководи армията; Почти изолиран до брега; Помощ от елита на Милана се отметна; Херцогът лишен от очите си в Милано в желязна клетка."

За съжаление няма реални доказателства, че Нострадамус някога е предсказвал бъдещето и неговите трудове са твърде неясни, за да подкрепят твърденията. Според скептици като Брайън Дънинг, водещ на научните писания на подкаста Skeptoid, никой никога не е използвал четиристишие на Нострадамус, за да предскаже бъдещо събитие.

Вместо това писанията му са свързани със събития, след като са се случили.

Дънинг каза: „Писанията на Нострадамус се експлоатират по редица грешни начини. „Двусмислените и грешни преводи, „творческите интерпретации“, измамите, измислените акаунти и разбиването на несъществуващи кодове в неговите катрени допринасят в огромна степен всичко да е грешно и многократно по-голямо от онова, което Нострадамус някога всъщност е писал. "