Хората, които лягат късно и стават късно може да са по-податливи на сърдечни заболявания и диабет, отколкото ранобудните, защото телата им са по-малко способни да изгарят мазнини за енергия.

Това показва проучване на американски изследователи.

Учените са открили, че ранобудните разчитат повече на мазнините като източник на енергия и често са по-активни през деня, отколкото тези, които стоят будни до късно, което означава, че мазнините могат да се натрупват по-лесно при т.нар. нощни сови.

Констатациите могат да помогнат да се обясни защо съществуват нощни сови Повишен риск от диабет тип 2 И на сърдечно-съдови заболявания.

Това може да помогне на лекарите да идентифицират ранните пациенти, които са по-склонни да развият тези състояния.

„Това може да помогне на медицинските специалисти да обмислят друг поведенчески фактор, който допринася за риска от заболяване“, разкрива професор Стивън Малин, старши автор на изследването и метаболитен експерт в университета Рутгерс в Ню Джърси, цитиран от CNN.

Изследователите са разделили 51 затлъстели възрастни на средна възраст на ранни птици и нощни сови въз основа на отговорите им на въпросник относно навиците за сън и активност.

Те са наблюдавали моделите на активност на доброволците в продължение на една седмица.

Изследването показало, че ранните птици са по-чувствителни към кръвните нива на хормона инсулин и изгарят повече мазнини от нощните птици в покой и по време на тренировка.

Нощните сови са по-малко чувствителни към инсулин и телата им предпочитат въглехидратите пред мазнините като източник на енергия.

"Не е ясно защо нощните сови и ранните птици показват разлики в метаболизма, но една от възможностите е несъответствие между времето, когато хората си лягат и се събуждат на следващата сутрин, и циркадните ритми, които управляват телесните им часовници", каза Малин.

„Докладите показват, че нощните сови са по-склонни да развият затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания, отколкото ранните птици“, добави той.