НСИ: Окончателните данни от преброяването ще бъдат готови през 2022-ра

2 403 458 човека са се преброили електронно, което е доста по-ниско от очакваното

От: bgvoice 11:00 | 1 октомври 2021 г.

"Декември месец ще имаме първите данни, окончателните данни ще са готови в средата на 2022 година", това каза в ефира на БНР Сергей Цветарски, председател на НСИ. Той добави, че ще има глоби за хората, които агресивно пречат да се извърши преброяването по домовете. 2 403 458 човека са се преброили електронно, което е доста по-ниско от очакваното. "В началото нашият сайт беше атакуван, което не позволи на хората да достигнат да приложението и да се преброят електронно. Призовавам хората, които ще бъдат посетени от преброителите, нека им съдействат. Продължаваме с обхода", допълни Сергей Цветарски.

По думите му са взети мерки, а преброителите са снабдени със средства за защита от коронавирус, проверени са за съдебно минало, спазват отстоянието. Според него е необходим по-добър адресен регистър при следващото преброяване. "Най-добре е хората да намерят контакт с преброителя или да издиктуват кода по телефона, когато се броят онлайн", каза още Сергей Цветарски.

Той припомни, че електронното преброяване приключи. В следващите дни хората, които не са се преброили през интернет, ще могат да го направят само чрез преброителите.

Не пропускайте