Отиващият си президент Доналд Тръмп е обсъждал със своите съветници дали да не даде "превантивни помилвания" на своите деца - Доналд Тръмп-младши, Ерик Тръмп и Иванка Тръмп, както и на съпруга на Иванка - Джаред Къшнър, който е висш негов съветник, а също така на своя личен адвокат Рудолф Джулиани.

Миналата седмица Тръмп е разговарял лично с Джулиани по въпроса, според две неназовани лица, запознати с темата.

Това пише в днешния си брой "Ню Йорк таймс" на фона на надигащия се скандал около Белия дом за Във вторник стана ясно, че е Сразкриха това.

"Ню Йорк таймс" пише, че не е ясно за какви престъпления биха могли да бъдат обвинени най-близките хора от обкръжението на президента в бъдещето. Вестникът обаче посочва, че всички те имат някакви тъмни "петна" в действията си, които могат да послужат като основания за привличане към съдебна отговорност.

Тръмп е изразил сериозни опасения, че министерството на правосъдието в бъдещата администрация на Джо Байдън може да потърси някакво възмездие срещу сегашния него, вземайки на прицел най-близките лица от обкръжението му.

Самият факт, че в Белия дом така трескаво се обсъждат помилвания, говори, че въпреки водените дела за изборни измами, Тръмп не вярва, че е в състояние по съдебен път да преобърне резултата от изборите, които той загуби, и се готви за последните стадии на президентството си, отбелязва вестникът, пише „Ню Йорк таймс“. Вълните от помилвания са типични за края на всяка президентска администрация в САЩ, особено когато тя е била изпълнена с противоречиви действия, какъвто е случаят с екипа на Тръмп, няколко души от който станаха обект на разследвания, а някои от тях отидоха и в затвора.

Правомощието за помилване е било използвано от много президенти по политически изгоден за тях начин или за отплата за лична преданост, отбелязва професор Джак Голдсмит от правния факултет на Харвардския университет, цитиран от "Ню Йорк таймс". Това често е довеждало до скандали в последните седмици на такива президенти в Белия дом. Той обаче добавя, че има помилвания, които биха били политически експлозивни, и посочва, че такъв например би бил случаят с Рудолф Джулиани.

Според вестника Тръмп ще бъде първият президент, които би се опитал да предпази от съдебни неприятности още неосъдени хора, ако приложи тези правомощия спрямо своите деца и спрямо Джулиани.