Неваксинираните деца в канадската провинция Онтарио няма да се съобразяват в училище с различни правило от тези, важащи и за техните ваксинирани съученици, обяви правителството на провинцията.

Министърът на образованието Стивън Лекке и главния медицински инспектор на Онтарио д-р Киърън Муур проведоха съвместна пресконференция за първи път, откакто бе оповестен план за завръщането на учениците към присъствено обучение.

По думите им ваксините няма да са задължителни за учениците и персонала на училищата, въпреки че продължават да са най-големият шанс на провинцията да избегне нова коронавирусна вълна.

По-рано Муур бе намекнал, че неваксинираните ученици може да се наложи да преминават през по-дълъг карантинен период, ако са контактни с болен от COVID-19.

Лекке заяви, че правителството не въвежда задължителна ваксинация, защото иска да „уважи изборите, които личността ща направи“. Той обаче допълни, че ще стори каквото може, за да убеди хората да си направят инжекцията.

Лекке и Муур съобщиха и за отпускане на допълнително финансиране от 25 милиона долара, което ще отиде за подобряване на качеството на въздуха в училищата, когато децата се върнат в клас.

Министърът на образованието представи и допълнителни промени в инструкциите относно завръщането на присъственото обучение, според които спортовете, при които има сериозен контакт, вече ще са разрешени на закрито. В инструкцията, публикувана във вторник, това не бе допустимо.

Муур подчерта, че се очаква покачване на броя заразени през септември и октомври и че би желал всеки да се ваксинира. По думите му числата от статистиката вървят нагоре и „отговорът е в имунизацията“.