Бившият президент на САЩ Барак Обама ще се включи днес за първи път в предизборната кампания в подкрепа на кандидата на демократите Джо Байдън, който е в оспорвана надпревара с президента републиканец Доналд Тръмп в ключовите щати 13 дни преди изборите на 3 ноември. Обама, който бе президент осем години с вицепрезидент Байдън, ще прикани на митинг на открито във Филаделфия, най-големия град в Пенсилвания, седналите в автомобилите си хора да гласуват предсрочно за Байдън и други кандидати демократи на общите избори, каза сътрудник на бившия президент.

Тръмп ще се отправи към Северна Каролина - друг ключов щат, в който анкетите сочат оспорвана борба - за митинг със свои поддръжници в сряда вечерта. Обама често става мишена за Тръмп. Бившият президент обаче все още е една от "най-големите звезди" на Демократическата партия, близо четири години след излизането си от Белия дом. В началото на октомври бившата първа дама на САЩ Мишел Обама публикува заключително видео за края на кампанията преди президентските избори.

„Вече не можем да се преструваме, че не знаем точно кой и какво представлява този президент. Претърсете сърцата и съвестта си и след това гласувайте за Джо Байдън, сякаш животът ви зависи от това“, каза Обама във видеото, публикувано от Кампанията на Байдън. В него тя го обвинява в „умишлено лошо управление“ на кризата с коронавируса и в расизъм, предаде Асошиейтед прес. В клипа Мишел Обама призовава всички чернокожи и млади избиратели да не „хабят“ своя глас на изборите през ноември.