Група родители на деца, учещи в обществени училища в Чикаго, призоваха районната организация за управление на училищата, Chicago Public Schools (CPS), да създаде сериозни опции за дистанционно обучение поради разпространението на силно заразния вариант Делта на коронавируса. CPS възнамерява да започне учебната година на 30 август с присъствено обучение, като изключения ще се направят само за малка група „медицински крехки“ ученици.

Родителите смятат съществуващите опции за неподходящи, защото са предвидени само за деца с определени здравословни проблеми и дори не се знае колко добре ще работи програмата за тези, които попадат в нея.

Групата поде петиция за дистанционно обучение за семейства, които „не се чувстват готови да се върнат присъствено в този момент“ и набързо събра 100 последователи, преди CPS бързо да отхвърли идеята.

От учебния район заявиха, че заточват „присъствено, 5 дена седмично, в съответствие с федералните и щатски насоки, които подчертават критичното значение на връщането на учениците в класната стая след период на огромно смущение в учебния процес и социално-емоционалното състояние“.

Щатският главен инспектор на образованието Кармен Аяла издаде декларация миналия месец, според която присъственото обучение е задължително за цял Илинойс, с ограничен брой изключения.

За тях CPS създаде програмата Virtual Academy и посочи около 3 000 ученици, които са подходящи за нея. Подадени са обаче само 150 заявления за приемане в нея миналия месец и остана неясно колко точно ученици са приети. Крайният срок за заявления изтече в петък, но от CPS казаха, че още разглеждат заявки, като преглеждат всеки отделен случай.