Заповедта хората в Отава да не напускат домовете си, освен ако не е наложително, е отменена, а регионът влиза в „оранжевата“ зона в петцветната скала на пандемичните ограничения в страната. Промяната означава, че несъществени бизнеси, включително ресторанти, фитнес зали и салони за красота, могат да отворят врати и да посрещнат клиенти вътре, макар и с някои ограничения. Ограниченията за събиране на групи от хора също са облекчени и много спортове могат да бъдат възобновени.

Източен Онтарио също влиза в „оранжевата“ зона във вторник. Лийдс, Гренвил и Ланарк пък се присъединяват към Белвил, Кингстън и Ренфрю и влизат в „зелената“ зона. Ето кои са ограниченията, които остават в Отава:

Събирания

Религиозните служби, сватбите и погребенията могат да се извършват на закрито при 30 процента от нормалния капацитет на сградата и на открито с до 100 души.

Ресторанти и барове

Гостите трябва да носят маски, освен когато ядат или пият.Всички ресторанти и барове трябва да спрат продажбата на алкохол до 21 часа и да затворят в 22:00 часа.

Молове и магазини за дрехи

Те обаче ще трябва да проверят клиентите за потенциални симптоми на COVID-19 и да изготвят план за безопасност.

Лична грижа

Фитнеси