Ветото на президента Румен Радев за промените в Изборния кодекс бе отхвърлено в Народно събрание. Законът за изменение и допълнение на ИК отново бе гласуван и отново бе приет. От 226 депутати "За" гласуваха 125, а "против" - 101. Въздържали се нямаше.

Народните представители приеха изменения и допълнения в Изборния кодекс още на 2 декември, но това стана след дълги дебати и спорове в пленарна зала.

Очаквано или не, президентът Румен Радев наложи вето върху приетите промени и 20 дни по-късно отново разглеждат Изборния кодекс. Предвид разнопосочните мнения на парламентарните групи относно приетите промени, ветото на президента на измененията в ИК отново доведе до дълъг дебат в пленарна зала.

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" отбеляза, че връщането за повторно разглеждане на промените в Изборния кодекс е било очаквано.

"Нямаше как държавния глава да не реагира на липсата на обществено обсъждане на промените. Ветото беше очаквано и логично.", категоричен е той.

Независимият депутат Явор Божанков пък попита къде са депутатите, за които е толкова важна хартиената бюлетина. Той отбеляза, че пленарната зала е празна.

Радомир Чолаков от ГЕРБ изрази мнение, че "администрацията на президента очевидно е формулирала мотивите на ветото без да разбере целите на закона.", каза той. Чолаков поясни още веднъж целите на закона, така че да бъдат ясни за всички. Чолаков изрази надежда, че мнозинството в НС ще отхвърли ветото на президента и го гласува повторно.

Божидар Божанов от "Демократична България" посочи:"Човешката грешка е установима и е установявана. Тя е установявана много пъти в хиляди бройки бюлетини, но тя не е била поправяна. Ние всички знаем, че тази грешка я има, за разлика от софтуера, където не знаем, че я има, защото я няма.

"Вашите изменения превръщат машините в едни принтери, ще се гласува с два вида хартии", каза пък Надежда Йорданова от ДБ.

Александър Николов от "Български възход" също се намеси и заяви, че неговата парламентарна група остава последователна и ще подкрепи ветото наложено от президента. "Ще подкрепим ветото като мотивирано,а по своето същество и основателно.", каза той.

Кристиян Вигенин обясни, че предоставянето на по-широк достъп до изходния код на машините дава допълнителни гаранции, че вотът няма да бъде манипулиран. "Очевидно екипът на президента този път се е затруднил да направи солидна юридическа мотивация в това вето. БСП ще потвърди закона такъв какъвто е приет.", каза още той.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на Вигенин и заяви че "в България има феодални мрежи и зависимости, които определят вота. Точно затова гласуването в този хартиен вид, който залагате опорочава вота драматично и намалява доверието на всички граждани в Изборния кодекс и изборния процес. Вместо да дадете избор, върнахте възможността за манипулация и върнахте възможността феодалните мрежи и зависимости да контролират изборния процес и да определят бъдещето на тази държавата, така както са го правили в последните 30 години.", каза той.

Независимият депутат Явор Божанков каза "не съм вярвал, че точно БСП ще реанимира ГЕРБ с промените в ИК.", каза той и добави, че в продължение на шест години са се борили точно срещу това.